Ministrul adjunct rus al Finanţelor, Alexei Moiseev, a anunțat că Rusia va bloca vânzarea filialelor din ţară ale băncilor străine, în timp ce băncile ruse din străinătate nu pot funcţiona corespunzător, relatează agenţia rusă Interfax, conform Reuters.
La sfârșitul săptămânii trecute Moiseev a declarat că ”Am discutat despre acest lucru la subcomisia noastră, că nu vom acorda acum, până când situaţia nu se va îmbunătăţi, permisiunea de vânzare a filialelor băncilor străine şi a activelor acestora în Rusia”.
Conform unor surse cu cunoștințe directe față de acest subiect, Banca centrală a Rusiei rezistă apelurilor interne de a prelua conducerea afacerilor locale ale băncilor străine. Însă, cele două surse sunt îngrijorate că acest fapt ar putea face deponenţii să retragă fonduri.
De asemenea, Moiseev nu exclude ca Ministerul de Finanţe să fie de acord cu ideea de a plasa filialele băncilor din Rusia sub controlul băncilor de stat din această țară în viitor, conform agenţia de presă RIA.
De exemplu, Banca franceză Societe Generale şi-a vândut unitatea Rosbank către Interros Capital. Aceasta este o firmă legată de oligarhul rus Vladimir Potanin. Pe de altă parte, bănci occidentale, precum Raiffeisen, UniCredit şi Citi, încă mai caută opţiuni în acest sens.
Cele mai recente date arată că în 2021, băncile străine reprezentau 11% din capitalul bancar total al Rusiei.
Rosselkhozbank, care a fost sancționat de autoritățile britanice din cauza războiului din Ucraina, nu a putut plăti un cupon pentru euroobligațiuni de 500 de milioane de dolari cu scadență în 2023.
Aceasta este a doua bancă rusă care a ajuns în „default”. Anunțul a fost făcut de reprezentanții serviciului de presă al băncii.
Banca nu a putut dobândă în valoare de 21,25 milioane de dolari. Se observă că agentul plătitor nu și-a confirmat disponibilitatea de a accepta plata de la Banca Agricolă Rusă și de a plăti dobânzi depozitarilor Euroclear/Clearstream/DTC și deținătorilor de euroobligațiuni.
Potrivit presei ucrainene, Rosselkhozbank a devenit a doua bancă din Federația Rusă, care a raportat oficial probleme cu efectuarea plăților. Anterior, Sovcombank, care a căzut sub sancțiunile SUA, a ajuns într-o situație similară.