SUA a anunțat că nu va extinde o scutire care să permită Moscovei să plătească datoria externă investitorilor americani din SUA în dolari, forțând potențial Rusia să intre în incapacitate de plată.
Până miercuri, SUA au acordat o scutire cheie de la sancțiunile băncii centrale a Rusiei, care i-a permis să proceseze plăți către deținătorii de obligațiuni în dolari prin intermediul băncilor internaționale, potriit cnbc.
Acest lucru a permis Rusiei să-și îndeplinească termenele anterioare de plată a datoriilor, deși a forțat-o să folosească rezervele de valută străine acumulate pentru a efectua plăți.
Cu toate acestea, Biroul de Control al Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei a permis ca scutirea să expire miercuri.
Rusia a constituit rezerve substanțiale de valută străină în ultimii ani și are fonduri pentru a plăti, așa că probabil va contesta orice declarație de neplată pe motiv că a încercat să plătească, dar a fost blocată de regimul de sancțiuni înăsprit.
Moscova are un șir de termene limită pentru serviciul datoriilor în acest an, primul fiind vineri, când 100 de milioane de euro (107 milioane de dolari) sunt datorate pentru două obligațiuni, dintre care una necesită plata în dolari, euro, lire sterline sau franci elvețieni, în timp ce altele pot fi deservite în ruble.
Reuters și The Wall Street Journal au raportat vineri că Ministerul rus de Finanțe a transferat deja fonduri pentru a efectua aceste plăți, dar alte 400 de milioane de dolari în dobândă sunt scadente la sfârșitul lunii iunie.
În cazul unei plăți ratate, Rusia se va confrunta cu o perioadă de grație de 30 de zile înainte de a fi probabil declarată în incapacitate de plată. Rusia nu a intrat în incapacitate de plată a datoriei în valută străină de la Revoluția bolșevică din 1917.
Adam Solowsky, partener în grupul din industria financiară la firma globală de avocatură Reed Smith, a declarat vineri pentru CNBC că Moscova va argumenta probabil că nu este în stare de nerambursare, deoarece plata a fost imposibil de efectuat, în ciuda faptului că dispune de fonduri.
„Am mai văzut acest argument în cazul în care sancțiunile OFAC au împiedicat efectuarea plăților, emitentul suveran a susținut că acestea nu sunt în stare de nerambursare pentru că au încercat să efectueze plata și au fost blocați”, a spus Solowsky, care este specializat în reprezentarea mandatarilor pe obligațiunile suverane implicite și restructurarea.
„Ei se uită potențial la un scenariu de litigiu prelungit după ce situația s-a rezolvat, în timp ce încearcă să stabilească dacă a existat într-adevăr o incapacitate de plată”.