Rubla s-a prăbușit luni după noul pachet de sancțiuni decis de UE

Publicat: 06 06. 2022, 13:30
Foto: Pixabay.

Rubla rusă s-a prăbușit luni spre 62 de unități față de dolar, scădere generată de fluxurile pieței interne și de controalele de capital, în timp ce indicii bursieri au extins pierderile după ultimele sancțiuni occidentale, scrie usnews.

Rubla s-a prăbușit din nou

Rubla a fost cu 0,9% mai slabă față de dolar la 61,46, stabilizându-se în intervalul relativ restrâns de 60,0-62,5 în ultimele zile, după variațiile rapide din mai.

Față de euro, rubla a scăzut cu 0,8%, până la 65,31, îndepărtându-se de un maxim din ultimii șapte ani de 57,10, atins pe 25 mai.

Rubla la Bursa de la Moscova este condusă de controalele de capital pe care Rusia le-a impus pentru a-și proteja sistemul financiar la scurt timp după ce a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina pe 24 februarie.

Moneda rusă rămâne mult mai slabă la bănci. VTB, al doilea cel mai mare creditor al Rusiei, s-a oferit să vândă dolari în numerar și euro pentru 84,00 și, respectiv, 89,00 ruble.

Țările UE au convenit pe cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru ceea ce ea numește o „operație militară specială” în Ucraina, inclusiv o interdicție a importului de țiței și produse petroliere transportate pe mare în șase până la opt luni.

Depozitarul Național de Reglementări (NSD) al Rusiei, pe care Moscova plănuise să îl folosească pentru a-și deservi euroobligațiunile, va suspenda tranzacțiile în euro după ce Uniunea Europeană a adăugat entitatea pe lista sa extinsă de sancțiuni.

Decizia luată de liderii UE

Liderii Uniunii Europene au convenit, în principiu, să reducă imediat 75% din importurile de petrol din Rusia, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-un tweet pe 31 mai.

Acordul, care se așteaptă să fie aprobat oficial de cei 27 de lideri ai UE la sfârșitul unui summit de două zile mai târziu, pe 31 mai, prevede interzicerea a 90% din importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului.

Aproximativ 10% din importuri vor fi scutite temporar de embargoul UE pentru a ajuta țările fără ieșire la mare, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. Aceste țări importă petrol rusesc prin conducte și nu îl pot înlocui cu ușurință.