Rubla a continuat să se deprecieze puternic, marți, la peste 80 unități pentru un dolar, în pofida deciziei surprinzătoare a băncii centrale de a urca dobânda cheie cu 6,5 puncte procentuale, investitorii anticipând că guvernul va începe să controleze fluxurile de capital pentru a tempera scăderea, informează Bloomberg.
Moneda rusă a scăzut pe parcusul şedinţei marţi cu 19%, la 80,1 unităţi faţă de dolar, cel mai mare declin din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriilor în moneda locală.
La ora 17:12 ora Moscovei, rubla se tranzacţiona la 72,99 unităţi pentru un dolar.
În acelaşi timp, randamentele obligaţiunilor la 10 ani au urcat cu 3,17 puncte procentuale, la nivelul record de 16,4%. De la incursiunea a armatei ruse în Crimeea din luna martie, costurile de finanţare ale Rusiei au crescut cu 11,5%.
Analiștii consideră că guvernatorul băncii centrale Elvira Nabiullina ar putea lua măsuri ca să controleze fluxurile de capital pentru a sprijini rubla, grav afectată de scăderea preţului petrolului şi de sancţiunile economice impuse de statele din Vest. De la începutul anului, moneda rusă a scăzut cu 54% faţă de dolar.
Rusia Dreaptă, al treilea mare partid din parlamentul rus, a propus săptămâna trecută adoptarea unui proiect de lege prin care companiile sunt obligate să transforme în ruble până la 50% din veniturile obţinute în valută, mutare menită să încetinească deprecierea monedei naţionale.
În luna decembrie, banca centrală a cheltuit, fără succes, 5,9 miliarde de dolari pentru a opri declinul rublei, în timp ce, la nivelul anului, instituţia a folosit 80 de miliarde de dolari din rezervele sale în acest sens.