Celebrul economist Nouriel Roubini: „Nu văd un risc de criză în România, dar situația macroeconomică e debalansată”
Reputatul economist Nouriel Roubini, care a prevăzut încă din 2005 criza financiară mondială ce a lovit între 2007 și 2010, a susținut, luni, că nu vede niciun risc de criză în România
“Nu văd un risc de criză, dar situația macroeconomică e debalansată”, a declarat Nouriel Roubini, la o conferință în România, potrivit profit.ro.
Economistul a avertizat și că deficitul s-ar putea dubla de la 3% din PIB, așa cum estimează și Comisia Europeană.
“Dacă vrei să crești salariile minime, trebuie să le menții cu productivitatea. Altfel, creșterile de salarii la stat se duc în creșterea importurilor. Un deficit comercial și public înseamnă o creștere a datoriei publice pe termen lung”, spune Roubini, care remarcă și faptul că dobânzile din România sunt mai mari decât în regiune, în condițiile în care creșterea consumului a generat și inflație, iar banca centrală a trebuit să înăsprească politica monetară.
Roubini afirmă că România trebuie să ia măsuri pentru echilibrarea fiscală, după ce statul român a orientat în ultimii ani cheltuielile către consum şi mai puţin spre investiţii, ceea ce a dus la o creştere a deficitului extern, peste un deficit bugetar.
Economistul adaugă că este nevoie de orientarea bugetului către investiții, în condițiile în care acestea au stagnat în ultimii ani, și de o reformă a administrației publice și sistemului de fiscalitate.
Roubini menționează și problemele instituționale privind corupția și domnia legii și adaugă că acestea nasc incertitudini privind investițiile pe termen lung.
Roubini avertiza în septembrie 2006, la Fondul Monetar Internațional, că se va produce o criză în lunile și anii următori. Într-un an în care economia mergea bine, puțini l-au crezut atunci, că va urma o prăbușire nemaiîntâlnită a prețului locuințelor și a încrederii consumatorilor, un șoc petrolier și, în final, o recesiune profundă.
Peste doi ani a venit căderea Lehman Brothers și o criză de magnitudinea celei interbelice în sectorul financiar, cu o recesiune adâncă în economia mondială.