E mijlocul verii, iar unele gospodine se gândesc deja să facă pregătiri pentru iarnă. Cu piețele pline de legume și fructe românești la prețuri mici, aceasta este o oportunitate excelentă pentru cei care doresc să-și prepare conserve pentru sezonul rece. Preferă să nu mai aștepte până la toamnă, când prețurile cresc și oferta scade, astfel încât acum achiziționează legumele necesare pentru bulion, suc de roșii sau zacuscă.
Dacă alegeți să faceți cumpărăturile direct de la producători, veți găsi prețuri și mai mici decât cele de pe piețe, în special în cazul legumelor și fructelor. Mai mult, există posibilitatea de a negocia prețurile atunci când doriți să achiziționați cantități mai mari.
La numai 27 de kilometri distanță de Ploiești, în zona Balta Doamnei, producătorii de roșii comercializează legumele lor la prețuri reduse, din cauza temerii că marfa le-ar putea rămâne nevândută și să se deterioreze.
„Prețurile la roșii sunt dezastruoase anul acesta. La Balta Doamnei roșiile se vând, en-gross, cu 0,7 – 0,8 lei/kg, iar castraveții cu 0,8 lei/kg. S-a ajuns la situația asta pentru ca producătorii să nu arunce marfa. În momentul în care un legumicultor culege zilnic din solarii 800 – 1200 kg se vede nevoit să vândă marfa la preț mic de frică să nu i se strice, scrie RTV.
Pentru că, re-vânzătorul nu se duce să cumpere întreaga marfă, ci acesta cumpără doar 50 de kilograme, de exemplu. Re-vânzătorului nu i se strică marfa pe tarabă. Acesta știe că zilnic vinde 50 de kg și cumpără doar 50 de kilograme, ca să aibă pe tarabe marfă proaspătă. Pe când un legumicultor, pentru că ne întoarcem la acesta, vinde zilnic doar 500 de kilograme dintr-un total de 1.200 kg, iar restul așteaptă să vândă în altă zi și riscă să i se strice marfa”, susține Florin Silviu Păun, viceprimarul comunei Balta Doamnei, citat de Observatorul Prahovean.
În București, prețurile din piețe sunt considerabil mai ridicate. De exemplu, în Piața Obor, un kilogram de roșii din România se vinde cu 2.5 lei, în timp ce în piețele de cartier prețul poate ajunge până la 6 lei.
La fel, în Piața Obor, kilogramul de castraveți se vinde cu 3 – 4 lei, iar la piețele de cartier costă între 5 și 6 lei.
Iar dacă vorbim de vinete, în Piața Obor un kilogram costă 3 lei, în timp ce în piețele de cartier prețul urcă la 7 – 8 lei pe kilogram.