„Roşia Montană se poate repeta la Techirghiol“. Comunitatea locală CONTESTĂ exploatarea nămolului unic în lume

Publicat: 18 05. 2017, 13:50

O firmă din Caransebeş, înfiinţată special pentru exploatarea lacului Techirghiol, este noul „inamic public“ al comunităţii locale, scrie Adevărul.

Formin Techirghiol SRL îl are în spate pe Abris Lelbach, magnatul german cu afaceri în petrol, minerit şi energie, acţionar la echipa de fotbal Werder Bremen, care vrea să investească şi în sportul românesc (prin preluarea CFR Cluj), dar şi în turism, prin construirea unui complex de lux pe malul lacului Techirghiol.

Pentru a şti dacă merită să aducă turiştii de 5 stele aici, într-o investiţie de 50-80 milioane euro, neamţul a comandat studii care să ducă la obţinerea licenţei de exploatare a unei suprafeţe de 3,5 hectare din lacul Techirghiol (dintr-un areal total de 160 hectare, dintre care 16 hectare pentru cercetare şi exploatare). Activitatea de exploatare este deţinută deocamdată, în exclusivitate, pe altă suprafaţă, doar de Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol.

„Este vorba să spargem un monopol aici, uitaţi exemplul Mării Moarte, unde deschiderea exploatării resurselor a dus la o dezvoltare turistică internaţională. Lacul Techirghiol încă nu este exploatat la adevăratul potenţial, studiile sunt vechi, dinainte de ’89, nu ştim dacă apa şi nămolul şi-au păstrat proprietăţile terapeutice.“, a declarat Tiberiu Duma, directorul Formin SA, societate care a primit în 2013 de la Agenţia Naţionale pentru Resurse Minerale licenţa de explorare a unui sector (Techirghiol Gughiş) din lacul Techirghiol.

Între timp, Formin SA a obţinut licenţa de explorare şi pentru sectorul Techirghiol Est, pe care l-ar fi dorit Sanatoriul privat din Techirghiol (cunoscut ca „Sanatoriul avocaţilor).

Oamenii din Techirghiol, investitori sau simpli cetăţeni, şi-au exprimat temerea cea mai mare – aceea că lacul va fi oferit pe tavă investitorilor străini care îl vor exploata doar în beneficiul lor comercial, limitând accesul comunităţii locale la principala sa marcă: nămolul şi apa sărată de Techirghiol.

La dezbaterea publică organizată miercuri, 17 mai, la Grădina Botanică din Techirghiol, explicaţiile tehniciste ale lui Aurel Gheorghe, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, nu i-au mulţumit pe localnici.

„Mi-e teamă că Techirghiolul, staţiunea tuturor, va deveni doar oraşul nostru. Am văzut de atâtea ori ce s-a întâmplat cu resursele naturale ale ţării. Vreţi să avem o altă Roşia Montană aici, una sărată?“, a întrebat viceprimarul Florin Zisu.

„Lacul Techirghiol nu este al niciunui investitor, al niciunei firme – nu este decât al Techirghiolului, care se bucură de această binecuvântare lăsată de Dumnezeu. Aţi făcut o firmă specială, Formin Techirghiol SRL, folosind numele Techirghiolului pentru o societate din Caransebeş. Este un furt de identitate, chiar nu s-a sesizat nimeni de la Oficiul Comerţului că aţi folosit acest nume?“, s-a revoltat Aurelia Lăpuşan, autorul celor două monografii ale Techirghiolului şi cetăţean de onoare al oraşului.

Primarul Iulian Soceanu a afirmat că a aflat abia acum câteva luni de acest drept obţinut de firma din Caransebeş de la statul român. Custozi ai lacului Techirghiol sunt Primăria Techirghiol şi Societatea Ornitologică din România, care au rolul de a veghea respectarea condiţiilor de protejare a bunului natural.