Romgaz a anunțat cât va plăti pentru taxa de solidaritate

Romgaz a anunțat cât va plăti pentru taxa de solidaritate
Romgaz a anunțat că va plăti 906 milioane de lei taxă de solidaritate. Sursa foto: Romgaz / Facebook

Romgaz (SNG) a estimat că va plăti 906 milioane de lei taxă de solidaritate. Bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei a fost publicat miercuri și urmează să fie supus votului acţionarilor în şedinţa din 23 februarie.

Romgaz susține că va plăti 906 milioane lei taxă de solidaritate

Romgaz arată o contribuţie de solidaritate de 906 milioane lei şi un total al cheltuieilor cu impozite de 8,1 mld. lei.

Potrivit rezultatelor preliminare pe anul trecut, compania a avut venituri totale de 13,8 mld. lei şi un profit brut de 3 mld. lei. Deci doar prin impozitele, taxele şi vărsămâintele, Romgaz estimează că va vira către statul român taxe de aproape trei ori mai mari ca rezultatul brut, susține Ziarul Financiar.

„Acestea cuprind cheltuieli cu redevenţele calculate procentual la producţia fizică extrasă şi la condens (1 047 822 mii lei), impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor (2 202 924,5 mii lei), contribuţia la fondul de tranziţie energetică (1 794,8 mii lei), contribuţiile datorate către ANRE (13 997 mii lei), contribuţia de solidaritate (906 104 mii lei), precum şi impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu şi alte impozite şi taxe”, se arată în bugetul Romgaz, citat de Ziarul Financiar.

Cheltuielile cu impozitele şi taxele reprezintă 55% din totalul cheltuielilor.

Pentru acest an, Romgaz şi-a bugetat venituri de 10,5 mld. lei, cu un profit brut de 2,6 mld. lei și cheltuieli de 7,6 mld. lei.

OMV Petrom spune că nu va plăti taxa de solidaritate

În schimb, OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate pentru că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri, așa cum prevede Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern.

În schimb, Adrian Câciu (PSD), ministrul de Finanțe, a declarat că OMV va plăti taxa de solidaritate pentru că se încadrează în prevederile Ordonanței: „Din punctul meu de vede, nu am dubii că această taxă de solidaritate nu va fi plătit, inclusiv de această companie”.

Câciu a mai spus că a solicitat Comisiei Europene o normă de interpretare a prevederilor europene în baza cărora a fost dată OUG: „Pentru a nu mai fi neclarităţi în interpretarea Regulamentului şi a Ordonanţei, am cerut Comisiei Europene să facă o normă de interpretare, dar eu cred că lucrurile sunt clare: toată lumea va plăti această taxă. Dacă e ceva care poate fi îmbunătăţit, va fi îmbunătăţit”.

Între timp, ANAF a anunțat verificări la OMV Petrom, dar și la alte companii din piață, pentru a vedea cine trebuie să plătească această taxă de solidaritate. Lucian Heiuș, președintele instituției, a punctat că inspectorii se vor asigura că nu există nicio inginerie financiară pentru evitarea plății acestei taxe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`