Pentru masa de Paște, românii vor scoate din buzunare, anul acesta cu cel puțin 70 de lei mai mult. În coșul de cumpărături nu se găsește niciun produs care să coste exact ca anul trecut, toate sunt mai scumpe. De exemplu, Mielul intră în categoria delicateselor din cauza prețului tot mai ridicat. Un kilogram costă cu 35% mai mult față de 2021.
În supermarketuri un kilogram de carne de miel costă 50 de lei, cu aproximativ 18 lei mai mult față de 2021.
De asemenea, pentru un cozonac vom plăti cu 11 lei mai mult, deoarece au crescut preţurile pentru materia primă. Scumpiri vor fi remarcate și la ouă și la vopseaua pentru acestea. Astfel că, vopsirea ouălor de Paște ne costă acum cu 6 lei în plus, în condițiile în care pentru ouă vom plăti mai mult cu 58% față de anul trecut și aproape dublu pentru vopsea.
Costul pentru o băutură răcoritoare a ajuns la aproape 7 lei, față de 5 lei cât costa Paștele anterior. Totodată, prepararea pascăi acasă va fi mai costisitoare anul acesta pentru că prețul ingredientelor necesare, precum făină, zahăr, ulei, stafide, sau brânză a crescut pe linie. Cel mai mult se va plăti pentru ulei, care costă cu aproape 5 lei în plus, dar și pentru făină, al cărei preț a urcat cu mai bine de o treime.
Anul acesta, în topul alimentelor scumpe se află și pâinea. Un kilogram de pâine feliată, cumpărătorii trebuie să plătească doi lei în plus. Și aprovizionarea din piață ne va costa mai mult. Cea mai mare creștere s-a înregistrat la cartofi, de 30 de procente.
Creșteri de preț vor fi observate și la categoria produselor lactate. De exemplu, untul e mai scump cu 12 procente și laptele cu 15%. Dacă anul trecut o rolă de cașcaval de 350 de grame costa 16,49 de lei, pentru același produs plătim acum circa 20 de lei. Mezelurile sunt mai scumpe cu cel puțin un leu.
În 2021 pentru câteva produse care compun masa de Paște se plăteau 224 de lei în total.
În schimb, anul acesta, pentru aceleași produse costul este de aproximativ 300 de lei, ceea ce înseamnă cu 76 de lei mai mult, arată Digi24.