Larghețea cu care bancherii din România au acordat finanțări în trecut s-a dovedit o armă cu două tăișuri, numărul creditelor neperformante fiind în continuă creștere pe fondul scăderii veniturilor și al recesiunii.
Potrivit datelor BNR la sfârșitul lunii octombrie băncile aveau credite acordate persoanelor fizice și companiilor în valoare de 217 miliarde de lei, aproximativ 50 de miliarde de lei, dintre acestea 53%, aproximativ 116 miliarde de lei, înregistrând întârzieri.
„Standardele relaxate de creditare din trecut reprezintă cu siguranţă unul dintre motivele pentru această situaţie. Scăderea veniturilor clienţilor şi faptul că soldul creditelor a stagnat au contribuit, de asemenea, la creşterea ponderii creditelor cu întârzieri la plată în total credite”, explică analistul financiar Dragoş Cabat, citat de zf.ro.
În categoria restanțelor care înregistrază întârzieri la plată de peste 90 de zile, considerate pierderi potrivit normelor BNR, se încadrează credite de 41 de miliarde de lei, adică 19% din valoarea totală a creditelor acordate.
Valoarea netă a creditelor considerate neperformante ridicându-se la 27,7 miliarde de lei în timp ce provizioanele băncilor pentru asigurarea acestora situându-se la la nivelul lunii noiembrie la 30,6 miliarde de lei.
Băncile par să se confrunte cu cea mai serioasă problemă la segmentul clienților business ale căror probleme cauzate de criza economică i-au adus în imposibilitate de a achita creditele contractate în ciuda reeșalonărilor repetate.
„Marea problemă cu creditele neperformante este la companii, dar ceea ce se vede în statistici sunt în principal credite acordate populaţiei. Creditele companiilor s-au mai restructurat şi s-au mai ascuns astfel problemele”, afirmă Cabat.
Întrucât finanțerea externă a devenit din ce în ce mai greu de realizat băncile sunt nevoite să caute soluții interne generând o continuă creștere a dobânzilor la depozitele constituite. Depozitele companiilor și populației, potrivit datelor BNR, ridicându-se la circa 180 de miliarde de lei, iar finanțările externe la 138 miliarde de lei.
Pe fondul acestor dificultăți sistemul bancar a înregistrat o pierdere de 200 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului, concomitant cu o scădere a veniturilor.
„Dacă tot au înregistrat pierderi, multe bănci au preferat să facă mai multe provizioane pentru a-şi face curăţenie în bilanţuri. Stabilizarea provizioanelor depinde foarte mult de situaţia externă şi de creşterea economiei”, a adăugat Dragoş Cabat.