Mulți dintre vârstnicii români s-au împrumutat de la Casa de Ajutor Reciproc, pentru a avea ce pune pe masa de Paște
Joi a fost ultima zi, înainte de Sărbători, când au mai fost deschise ghișeele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Omenia” (CARP Omenia).
La ora 9.00, seniorii mențineau fluxul continuu în clădirea cu două etaje de pe strada Amurgului 53, din cartierul bucureștean Rahova.
Majoritatea pensionarilor se împrumută ca să poată petrece zilele de Paște cu masa plină. Asta a determinat-o și pe doamna Mimi, care a vorbit cu Libertatea, să-și ia soțul de braț și să facă un împrumut de 6.000 de lei. Nu-s bani puțini și nu puteau să-i primească decât dacă unul semna drept garant.
Așa e regula la CAR: pentru sumele mai mari, ai nevoie de o persoană care poate garanta plătirea creditului. „Ieri am luat pensia. Am rămas cu 200 de lei”.
Banii aceștia nu sunt destinați doar cheltuielilor de sărbători, ci sunt direcționați și către plata dărilor la stat, spune femeia în vârstă de 69 de ani.
„Am luat mai mult ca să am o rată mai mică și să ne mai rămână bani din pensie lunar”, explică ea. Atât ea, cât și soțul, Mihai, vor plăti câte 360 de lei pe lună în următorii doi ani.
Doamna Mimi e pensionară din 2009, după ce a lucrat la Spitalul Elias, în secția Neurologie. Împreună cu soțul, are un venit lunar de 3.500 de lei, despre care spune că nu-i ajunge pentru un trai decent. Fără împrumuturile la CAR nu s-ar putea descurca, spune cu convingere doamna Mimi.
Cei doi soți cotizează la Omenia din 2016, de atunci trăiesc într-un circuit continuu al împrumuturilor. „Cum terminăm cu un împrumut, iară facem altul.
Altfel cum să mai putem face și noi câte ceva? Pensiile ne ajung doar să plătim medicamentele, mâncarea și utilitățile, că au ajuns facturile la 700 de lei pe lună”, explică femeia.
CARP Omenia a fost înființată în urmă cu peste 70 de ani, în 1952, odată cu apariția acestui tip de instituții numite case de ajutor reciproc ale pensionarilor.
În prezent, în țară funcționează 121 de CARP-uri. La Omenia sunt înscriși cei mai mulți – 46.000 de pensionari –, în vreme ce celelalte au membri cotizanți între 1.000 și 40.000.
„Medicamentele mă omoară, că s-au scumpit toate. Trebuie să dau 2 milioane și ceva (lei vechi, n.r.) pe lună, de unde să-i iau”, explică o altă doamnă, în vârstă de 82 de ani motivul pentru care s-a împrumutat la CARP.
Nu mai știe de când e membră aici. Crede că au trecut mai mult de 20 de ani. „Este de mare ajutor”, spune într-un suflu.