Românii primesc mai mulți bani pentru pensie. Impact direct pentru 8,2 milioane de români

Românii primesc mai mulți bani pentru pensie. Impact direct pentru 8,2 milioane de români
Sursa foto: Shutterstock

Acest an a fost unul bun pentru cei 8,2 milioane de participanți în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II), după ce legea a fost modificată de mai multe ori, cu beneficii pentru contribuitori, în timp ce randamentele obținute de administratori (plusul din conturi) au fost unele record.

Românii primesc mai mulți bani pentru pensie

Astfel, de la 1 octombrie a intrat în vigoare încă o modificare, care permite, practic, celor care ajuns să încaseze pensia să rămână cu mai mulți bani.

De la 1 ianuarie, nu se mai impozitează întreaga sumă acumulată în cont ci doar câștigul din plasamente. Mai recent, de la 1 octombrie, crește și plafonul de deductibilitate, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că baza de impozitare o reprezintă câștigul minus 3.000 de lei, scrie Economica.

„Aceasta înseamnă că vei primi mai mulți bani în cazul în care ești eligibil să încasezi suma acumulată în contul tău de pensie Pilon II”, au transmis administratorii.

Câți bani vor avea în plus viitorii pensionari

Spre deosebire de anul anterior, impozitul plătit de cineva care iese de acum înainte la pensie a scăzut semnificativ.

De exemplu, la o sumă acumulată în cont de 10.000 de lei, impozitul care trebuia plătit de cei care au ieșit la pensie până la finalul lui 2023 era de 800 de lei, în timp ce de la 1 ianuarie 2024, impozitul a scăzut la 100 de lei. Cu modificarea aplicabilă de la 1 octombrie, acest impozit scade la doar 50 de lei.

Sistemul nu beneficiază în prezent de o lege de plată, iar cei care îndeplinesc condițiile de pensionare sau moștenitorii celor care decedează înainte de vârsta pensiei pot încasa sumele în baza unei norme ASF. Respectiva normă prevede că suma acumulată poate fi plătită în tranșă unică (metodă aleasă de majoritatea covârșitoare a celor care au benficiat până acum) sau plata eșalonată, pe maximum 5 ani, conform sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:03 - Panică la o bancă din Călărași. Un bărbat înarmat cu pistol a intrat în clădire și a amenințat angajații
19:03 - Bogdan Balanișcu (PSD): Cred că avem cei mai slabi candidați la prezidențiale de la Revoluție încoace. Personal, nu știu dacă voi vota cu vreunul dintre ei (VIDEO)
18:42 - Castelul Peleș va putea fi vizitat doar parțial, din cauza unei avarii la conducta de apă. Problema durează de peste un an
18:30 - Doi soți au fost găsiți morți într-un apartament în București. Fiica lor a dat alarma
18:28 - Elena Lasconi, mesaj pentru românii care locuiesc în străinătate: Știu că votul vostru este un vot antisistem. Și e normal să votați împotriva celor care v-au alungat din țară. Însă, singurul candidat antisistem sunt eu (VIDEO)
18:21 - Paleologu: Acum e vorba de salvarea democrației. Georgescu înseamnă izolare, sărăcie, stagnare și să ne întoarcem cu 35 de ani înapoi / Fantasmele legate de neomarxismul USR-iștilor sunt prostii (VIDEO)
17:58 - Andreea Bălan a fost cerută în căsătorie de Victor Cornea. „Ești îngerul meu păzitor”
17:54 - Soția lui Helmut Duckadam, mărturisiri dureroase după moartea „Eroului de la Sevilla”: „S-a internat pentru o durere de spate. Miercuri spre joi l-au luat niște dureri îngrozitoare”
17:42 - Fritz: Prioritatea zero e ca Lasconi să fie aleasă președinte. Toți oamenii, partidele, societatea civilă, mediul de afaceri să se mobilizeze pentru a susține o Românie europeană, pentru a proteja economia noastră de asaltul rusesc (VIDEO)
17:25 - Ce spune Crin Antonescu despre Călin Georgescu. „Aruncă România cu ani în urmă”