Acest an a fost unul bun pentru cei 8,2 milioane de participanți în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II), după ce legea a fost modificată de mai multe ori, cu beneficii pentru contribuitori, în timp ce randamentele obținute de administratori (plusul din conturi) au fost unele record.
Astfel, de la 1 octombrie a intrat în vigoare încă o modificare, care permite, practic, celor care ajuns să încaseze pensia să rămână cu mai mulți bani.
De la 1 ianuarie, nu se mai impozitează întreaga sumă acumulată în cont ci doar câștigul din plasamente. Mai recent, de la 1 octombrie, crește și plafonul de deductibilitate, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că baza de impozitare o reprezintă câștigul minus 3.000 de lei, scrie Economica.
„Aceasta înseamnă că vei primi mai mulți bani în cazul în care ești eligibil să încasezi suma acumulată în contul tău de pensie Pilon II”, au transmis administratorii.
Spre deosebire de anul anterior, impozitul plătit de cineva care iese de acum înainte la pensie a scăzut semnificativ.
De exemplu, la o sumă acumulată în cont de 10.000 de lei, impozitul care trebuia plătit de cei care au ieșit la pensie până la finalul lui 2023 era de 800 de lei, în timp ce de la 1 ianuarie 2024, impozitul a scăzut la 100 de lei. Cu modificarea aplicabilă de la 1 octombrie, acest impozit scade la doar 50 de lei.
Sistemul nu beneficiază în prezent de o lege de plată, iar cei care îndeplinesc condițiile de pensionare sau moștenitorii celor care decedează înainte de vârsta pensiei pot încasa sumele în baza unei norme ASF. Respectiva normă prevede că suma acumulată poate fi plătită în tranșă unică (metodă aleasă de majoritatea covârșitoare a celor care au benficiat până acum) sau plata eșalonată, pe maximum 5 ani, conform sursei citate.