Românii primesc mai mulți bani pentru pensie. Impact direct pentru 8,2 milioane de români

Românii primesc mai mulți bani pentru pensie. Impact direct pentru 8,2 milioane de români
Sursa foto: Shutterstock

Acest an a fost unul bun pentru cei 8,2 milioane de participanți în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II), după ce legea a fost modificată de mai multe ori, cu beneficii pentru contribuitori, în timp ce randamentele obținute de administratori (plusul din conturi) au fost unele record.

Românii primesc mai mulți bani pentru pensie

Astfel, de la 1 octombrie a intrat în vigoare încă o modificare, care permite, practic, celor care ajuns să încaseze pensia să rămână cu mai mulți bani.

De la 1 ianuarie, nu se mai impozitează întreaga sumă acumulată în cont ci doar câștigul din plasamente. Mai recent, de la 1 octombrie, crește și plafonul de deductibilitate, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, ceea ce înseamnă că baza de impozitare o reprezintă câștigul minus 3.000 de lei, scrie Economica.

„Aceasta înseamnă că vei primi mai mulți bani în cazul în care ești eligibil să încasezi suma acumulată în contul tău de pensie Pilon II”, au transmis administratorii.

Câți bani vor avea în plus viitorii pensionari

Spre deosebire de anul anterior, impozitul plătit de cineva care iese de acum înainte la pensie a scăzut semnificativ.

De exemplu, la o sumă acumulată în cont de 10.000 de lei, impozitul care trebuia plătit de cei care au ieșit la pensie până la finalul lui 2023 era de 800 de lei, în timp ce de la 1 ianuarie 2024, impozitul a scăzut la 100 de lei. Cu modificarea aplicabilă de la 1 octombrie, acest impozit scade la doar 50 de lei.

Sistemul nu beneficiază în prezent de o lege de plată, iar cei care îndeplinesc condițiile de pensionare sau moștenitorii celor care decedează înainte de vârsta pensiei pot încasa sumele în baza unei norme ASF. Respectiva normă prevede că suma acumulată poate fi plătită în tranșă unică (metodă aleasă de majoritatea covârșitoare a celor care au benficiat până acum) sau plata eșalonată, pe maximum 5 ani, conform sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:19 - Locul ocupat de Simona Halep în clasamentul WTA după victoria de la Hong Kong. Salt important în ierarhia mondială
13:17 - Alimentul unic care se produce doar în România. Este o delicatesă de care puțini români au auzit
13:13 - Climatologii avertizează că râurile din lume seacă în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani
13:04 - „O nuntă așa cum am visat amândoi!”. Monica Bîrlădeanu a făcut primele declarații după ce s-a căsătorit cu Valeriu Gheorghiță (FOTO)
12:50 - Nicolae Ciucă, întâlnire cu familia tinerei de origine română ținute în captivitate de Hamas de aproape un an: „România susține ferm eliberarea ostaticilor și rămâne un partener de încredere al Israelului în lupta împotriva terorismului”
12:49 - Una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță din România are printre cele mai ieftine case din Europa. Orașul se regăsește în multe topuri internaționale
12:32 - „Miroase a hoţie”: Noi acuzații de fraudă în cazul bugetului Casa Verde Fotovoltaice pentru Oltenia. Fondurile au fost epuizate în 80 de secunde
12:25 - Împrumuturile statului, aproape de record. Septembrie, una dintre lunile cu cele mai mari împrumuturi din an
12:23 - Adina Săniuță: CCR nu este un organism de la colțul străzii, nu poate să spună că face niște greșeli și după aceea le repară. Ceea ce s-a întâmplat acum este clar un joc al clanului PSD și chiar și PNL (VIDEO)
12:22 - LeBron și fiul său, Bronny James, au făcut istorie în NBA, fiind primul duo tată-fiu care a jucat în aceeași echipă