Guvernul a aprobat în ședința de miercuri normele metodologice ale actului normativ care dă posibilitatea amânării plății ratelor pe o perioadă de până la 9 luni. De această măsură pot benefica atât persoanelor fizice, cât și firmele afectate de criză, cu condiția să poată dovedi acest lucru.
În cazul unei persoane fizice, aceasta trebuie să prezinte băncii o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că nivelul cheltuielilor medii lunare a crescut cu cel puțin 25%, în ultimele 3 luni până la data solicitării, ca urmare a majorării prețurilor în contextul crizei actuale.
Și persoanele juridice trebuie să depună o declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.
Dacă activitatea firmei este mai scurtă de un an și nu există, astfel, termen de comparație, analiza se va realiza prin raportare la media rezultatelor de la înființare.
Creditorii trebuie să se asigure că respectivii debitori nu au înregistrat incidente de plată la Centrala Incidentelor de Plăți.
Dobânzile amânate vor fi capitalizate la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare, singura excepție prevăzută fiind pentru dobânzile amânate la plată aferente creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice prin programul Noua Casă.