Prețurile finale la gaze și energie electrică pentru clienții casnici din România se regăsesc în partea inferioară a clasamentului european, inclusiv atunci când sunt ajustate la puterea de cumpărare din fiecare țară, potrivit Economica.net.
O statistică publicată de MEKH, autoritatea ungară de resort, arată că românii stau atât de rău pe cât s-ar crede. În termeni nominali, Bucureștiul plătește al optulea cel mai mic preț al energiei electrice dintre cele 33 de capitale incluse în cercetare, respectiv al patrulea cel mai mic dintre capitalele UE, cu o valoare de 16,24 eurocenți/kWh, preț final, cu tarife și taxe.
La nivelul UE, mai bine la acest capitol stau doar Sofia, Zagreb, Budapesta și Valetta.
Cea mai scumpă energie electrică este în Olanda (66,7 eurocenți/kWh), iar la polul opus este Ucraina (5 eurocenți).
Analizând situația din perspectiva parității puterii de cumpărare standard (PPS – Purchase Power Parity), lucrurile nu mai stau la fel de bine pentru România, dar nici atât de rău pe cât s-ar crede. Cu al 15-lea cel mai mic preț la energie electrică din Europa, Bucureștiul este sub media prețului continental.
Altfel spus, o factură la electricitate este, în teorie, mai ușor de plătit la București decât la Praga, Amsterdam, Copenhaga, Berlin, Atena, Roma ș.a.m.d.
La gaze naturale, Bucureștiul are în termeni nominali al șaptelea cel mai mic preț dintre cele 33 de capitale europene din studiu, arată datele firmei de consultanță și cercetare de piață VaasaETT, cu 6,29 de eurocenți/kWh. Doar patru capitale UE stau mai bine din acest punct de vedere – Varșovia, Budapesta, Bratislava și Zagreb.
Tot Ucraina are și cel mai ieftin gaz (2,36 eurocenți/kWh). În Olanda, un producător mai mare decât România, se plătește cel mai scump gaz (42,08 eurocenți).
Din perspectiva parității puterii de cumpărare, Bucureștiul este a 11-a dintre cele 33 de capitale. Bucureștenilor le este mai ușor să plătească o factură la gaze decât locuitorilor din Berlin, Amsterdam, Viena, Roma, Praga, Atena ș.a.m.d.