Românii care scot această sumă de bani de la bancomat sunt verificați de ANAF. Ce recomandă specialiștii

Românii care scot această sumă de bani de la bancomat sunt verificați de ANAF. Ce recomandă specialiștii
Foto: Pixabay

Mare atenție la ce sumă de bani scoateți de pe card de la bancomat, pentru că ANAF-ul poate intra pe fir, iar în cazul în care nu există dovezi clare privind sursa banilor, Fiscul poate aplica măsuri severe, inclusiv confiscarea a până la 70% din suma retrasă. Acesta este un motiv serios pentru a respecta recomandările băncilor și autorităților, scrie RTV.

Autoritățile din România intensifică măsurile pentru a limita plățile în numerar, o strategie menită să combată evaziunea fiscală.

Suma de bani care poate declanșa verificări ANAF

Sumele retrase de la bancomat ce depășesc pragul de 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei) pot ridica semne de întrebare pentru ANAF, deși nu există o limită fixată de autorități.

Instituțiile bancare sunt obligate să verifice identitatea clienților și să raporteze astfel de tranzacții, ca parte a măsurilor de prevenire a fraudelor fiscale.

Dacă suma retrasă depășește 3.000 de euro, riscul de a fi investigat crește considerabil. ANAF poate iniția controale asupra sursei fondurilor, iar dacă nu poți justifica proveniența banilor, cei de la Fisc pot confisca până la 70% din suma respectivă.

Majoritatea băncilor din România au stabilit limite zilnice pentru retragerile de la bancomat.

De exemplu, Banca Transilvania: Limita standard este de 5.000 de lei pe zi pentru cardurile Visa Classic sau MasterCard Mondo, însă aceasta poate fi majorată până la 9.000 de lei.

Alte bănci permit retrageri de 3.000 până la 5.000 de lei zilnic, dar pentru sume mai mari este necesar să soliciți o aprobare prealabilă prin aplicația băncii, call center sau la sucursală.

Recomandările specialiștilor

Ce recomandă specialiștii pentru a evita posibilele neplăceri:

Limitează retragerile la 3.000 de lei pe tranzacție. Aceasta este o sumă care e puțin probabil să atragă atenția ANAF-ului.

Să soliciți documente justificative pentru sume mari. Dacă retragi peste 1.000 de euro, este bine să ai acte care să demonstreze proveniența banilor. Acestea pot fi utile în cazul unor controale fiscale.

Planifică retragerile cu atenție. În cazul în care ai nevoie de o sumă mai mare de bani, ar fi bine să faci mai multe retrageri, mai mici, în zile diferite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:54 - Florin Piersic s-a retras la mănăstire chiar în ultima zi din an. Cea mai mare dorință pe care o are pentru anul 2025: „Îmi doresc foarte mult”
13:39 - Christian Năsulea, despre Ordonanța „trenuleț”: E foarte rău ce s-a întâmplat în agricultură / Ideea de solidaritate din partea mediului privat e o aberație totală. Unii politicieni sunt deconectați de realitate (VIDEO)
13:13 - Caz uluitor în Marea Britanie: O femeie dată dispărută acum 52 de ani a fost găsită în viață
12:55 - Salariul pe care îl primește un român care lucrează pe un vas de croazieră: „La nivelul meu, câștig cât un …”
12:50 - Pedeapsa primită de un internaţional iranian pentru că a îmbrăţişat o fană înaintea unui meci
12:27 - Industria alimentară amenință cu proteste. Dragoș Frumosu (Sindalimenta): Eliminarea facilităților fiscale înseamnă pierderi salariale consistente pentru angajați (VIDEO)
12:14 - Andreea Marin: „Nu e o dramă un divorț. Doi oameni se pot potrivi sau ba” / Sfatul numărul 1 pe care-l dă vedeta femeilor
11:59 - Ion Cristoiu, victima fraudelor online. I-au luat de pe card zeci de mii de lei: „Eu nu mi-a dat seama, eram în viteză că trebuia să plec”
11:44 - Nicolae Păun: După ce am fost sclavi, deportați și asimilați forțat, Călin Georgescu vrea să transforme romii în ierbivori?
11:42 - Sindicatele din industria alimentară ameninţă cu proteste: Eliminarea facilităţilor fiscale va duce la falimentul unor societăți, pierderi salariale, scumpirea substanțială a produselor românești