Cifrele arată că românii care optează să lucreze în acte pe un salariu minim pe economie de 3.000 de lei și se mulțumesc cu ideea de a primi sume „la negru” adiționale, suferă consecințe negative când ajung la vârsta de pensionare.
Există mulți români care continuă să lucreze pentru același angajator și să primească salariul minim pe economie, completându-și veniturile cu sume de bani primite în mod neoficial de la aceeași locație de muncă, dar fără a fi înregistrate în documente.
Diferențele între pensia unui român care a avut salariul minim pe cartea de muncă și a altuia care a avut un salariu mai mare, cum ar fi 8.000 de lei, sunt semnificative. Persoana cu salariul minim va avea o pensie mult mai mică și va fi limitată financiar, în timp ce cealaltă persoană va beneficia de o pensie mai mare și va avea mai multe posibilități financiare.
Potrivit calculelor efectuate de economiști, se estimează că dintr-un salariu minim, aproximativ 595 de lei lunar sunt deduse pentru sistemul public de pensii. Dacă un român continuă să lucreze timp de 35 de ani, menținând același salariu, estimările indică că ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei lunar. Este important să menționez că aceste cifre sunt rezultatele unor calcule și estimări și pot varia în funcție de diverse factori economici și politici, scrie Antena3.
După aproximativ zece ani, pensia unui român va fi de aproximativ 2.500 de lei, în cazul în care aceasta se calculează pe baza unui salariu brut de 8.000 de lei, adică aproximativ 4.700 de lei în mână. Această cifră reprezintă o sumă aproape dublă, ceea ce constituie o creștere semnificativă, mai ales pentru persoanele care se apropie de vârsta de pensionare.