Valoarea medie agregată la nivel naţional a întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de energie electrică a fost, în 2023, de 238 de minute, pentru un consumator racordat la sistemul de distribuţie, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Unul dintre cei mai relevanţi indicatori luaţi în calcul pentru a măsura calitatea serviciului de alimentare cu energie electrică este SAIDI (System Average Interruption Duration Index): durata medie a întreruperilor în reţea pentru un utilizator, care reprezintă timpul mediu de întrerupere a utilizatorilor la nivel de operator de distribuţie, calculat ca o medie ponderată, împărţind durata cumulată a întreruperilor lungi la numărul total de utilizatori deserviți de respectivul operator.
Indicatorul SAIDI se referă atât la întreruperile planificate de operatorul reţelei de distribuţie, cât şi la cele neplanificate, şi se calculează şi pentru mediul urban şi pentru mediul rural, arată Economica.
În medie, la nivel național, indicele SAIDI cumulat a fost, în 2023, de 238 de minute (opriri planificate şi accidentale), aproape adică patru ore. Cu doar 2 minute mai puțin, ca medie națională, față de anul 2022, deci avem doar o ușoară îmbunătățire de la an la an. În 2022, reducerea a fost mult mai consistentă, de 46 de minute față de media anului precedent.
Din cele 238 de minute, 134 de minute (132 anul precedent) reprezintă media întreruperilor planificate în alimentarea cu energie electrică a fiecărui client, iar 104 minute (108 anul trecut) înseamnă durata medie a întreruperilor neplanificate, care au survenit din vina distribuitorului de energie.