România vrea să fie independentă energetic de Rusia cu ajutorul ruşilor. Tot mai multe zăcăminte de gaze naturale sunt descoperite în Marea Neagră pe teritoriul controlat de statul român, însă companiile care se ocupă cu exploatarea resurselor sunt ruseşti. Astfel, deşi România ar câştiga la importul de gaze din rusia, prin creşterea rezervei naţionale, în realitate noile zăcăminte din Marea Neagră încep să fie controlate din ce în ce mai mult de multinaţionalele cu sediul central în Moscova. Noile rezerve descoperite sunt estimate la 30 de miliarde de metri cubi de gaze.
Companiile Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz au descoperit pe platforma continentală a ţării noastre un zăcământ important de gaze. Rezervele ce urmează să fie confirmate de forajul de evaluare pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Potrivit unei analize Hotnews, România vrea să scape de ruși cu ajutorul rușilor în ceea ce privește independența energetică. Dependența față de importurile din Rusia ar putea fi redusă, însă va crește influența rusească asupra gazelor românești.
În contextul speculațiilor din presa internaționala despre intrarea Gazprom în acționariatul OMV, fostul președinte Traian Băsescu a atras atenția încă de anul trecut că „OMV pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului roman”.
„30 miliarde metri cubi e discutabil din punct de vedere comercial, dar e bine și cred că statul ar trebui să înceapă deja niște discuții pentru că în permitrul Neptun s-au găsit 90-120 miliarde metri cubi de Exon.
Cred că ar trebui deja statul să înceapă să inițieze discuții ca să stimuleze utilizarea unei singure infrastructuri de către toți operatorii din Marea Neagra, pentru ca gazul să fie adus cât mai ieftin la uscat”, a declarat Traian Băsescu.
Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul respectiv sunt efectuate, în calitate de operator, de Lukoil Overseas Atash, deţinută de grupul rus Lukoil, în baza unui acord de concesiune încheiat cu Guvernul României. În prezent cota de participare în acest acord este de 72% Lukoil, PanAtlantic 18% şi Romgaz 10%.