România va pierde 60 de milioane de euro din fonduri europene: Proiectul câștigat de Telekom pentru rețeaua de internet broadband în 720 de localități defavorizate nu va fi finalizat la termen

Publicat: 08 12. 2015, 16:56
Foto: fondurieuropene.newschannel.ro

România va pierde 60 de milioane de euro din fonduri europene pentru că nu a terminat la timp proiectul câștigat de Telekom privind finalizarea rețelei de internet broadband Ro-Net în cele peste 720 de localități defavorizate din România.

Proiectul în valoare 80 de milioane de euro trebuia terminat până la finele acestui an, dar din cele 150 de șantiere deschise în acest moment vor fi terminate lucrările doar în 102 localități, spune ministrul pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, conform hotnews.

Autoritățile de la București cer Bruxellesului fazarea proiectului pe exercițiul financiar 2014-2020.

Conform sursei citate, prin lipsa absorbției fondurilor din exercițiul financiar 2007-2013, țara noastră va pierde peste 60 milioane de euro.

Nikolai Beckers, șeful grupului Telekom, a declarat în luna august a acestui an că au fost nevoiți să aștepte luni de zile avize de la ministere, iar apoi a fost bombardat cu diferite nimicuri  birocratice.

„Am fost nevoiți să semnăm și să ștampilăm 20.000 de pagini de documente în era comunicațiilor electronice. Sunt peste 700 de localități și pentru fiecare localitate este nevoie de cel puțin 10 autorizatii. Faceți calculele. Proiectul Ro-Net, finanțat cu peste 80 mil. euro de UE și care prevede construcția unei rețele de net rapid în mediul rural, risca să nu fie gata în termenul agreat cu Bruxelles-ul, iar în aceste condiții guvernul nu va primi banii înapoi”, avertiza atunci Beckers.

Sorin Grindeanu, fostul ministru pentru Societatea Informațională, a declarat la vremea respectivă că „organele emitente pentru Autorizațiile de constructie sunt Administațiile Publice Locale (Primăriile) sau Consiliile Județene, autorități care funcționează după principiile autonomiei locale, MSI informând în repetate rânduri (prin adrese oficiale din partea ministrului) aceste autorităti cu privire la importanța proiectului și solicitând, de asemenea, sprijin din partea acestora pentru eliberarea cu celeritate a avizelor/autorizațiilor necesare. Totodată, trebuie precizat faptul că o serie de autorități implicate în procesul de avizare/autorizare a lucrărilor din cadrul proiectului Ro-NET au semnalat faptul că fie nu au primit din partea operatorilor Telekom documentațiile complete necesare avizării, fie că aceștia nu au achitat sau au întârziat achitarea taxelor de avizare/autorizare, obligație care din nou cade în sarcina operatorilor Telekom, cu mențiunea că acest tip de cheltuială este eligibilă în cadrul proiectului, deci acestea se decontează de către MSI”.

De asemenea, Grindeanu a mai declarat, în luna octombrie, înainte de a preda mandaul actualului ministru, că are rețineri că acest proiect va fi finalizat la timp deoarece Telekom nu și-a calibrat perioada pentru obținerea autorizațiilor de construcție.

“Sunt necesare peste 8000 de autorizații pentru a începe lucrul în aceste localități. (..) În prezent numai 150 de localități din cele 783 au autorizații de construcție. Între timp, din cele 783 de zone albe au rămas 721 de localități. Ministerul a cerut ANCOM-ului o reactualizare a acestei liste și 62 de localități nu mai sunt în zona alba. Asta înseamnă că operatorii economici și-au dezvoltat rețele și proiectul nu mai este fezabil în acea zona. (…) suntem în perioada în care căutăm o soluție de back-up, care ar putea însemna o anumită fazare a acestui proiect”, declara atunci Grindeanu.

“Nu este absolut niciun pericol să se piardă bani”, dădea asigurări Grindeanu.

La o lună diferență, situația stă cu totul altfel. România va pierde 60 de milioane de euro.

“Ce nu a spus atunci ministrul Sorin Grindeanu era că dacă proiectul se fazează pe exercitiul financiar 2014-2020, România va pierde fondurile UE neabsorbite din exercitiul 2007-2013”, explică sursa citată.

Explicațiile oficialilor Ministerului pentru Societatea Informațională și Telekom se contrazic.

Conform hotnews, oficialii Telekom susțin că „proiectul RoNet a fost fazat pentru anul 2016, iar partea care se va implementa în anul viitor va avea finanțare din exercitiul bugetar 2014-2020”, oficialii Ministerului pentru Societatea Informațională sunt optimiști că fazarea va fi obținuta, dar subliniază că în prezent sunt în derulare procedurile necesare obținerii acestui acord din partea Comisiei Europene.