România, tot mai aproape de aderarea la OCDE. Proiectul început de Nicolae Ciucă devine decisiv
România este tot mai aproape de aderarea la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), un obiectiv de țară major care a fost început de liderul PNL, Nicolae Ciucă, în perioada în care era premier.
România, tot mai aproape de aderarea la OCDE
OCDE lansează marți Studiul Economic 2024 pentru România, care cuprinde o analiză a performanței economice naționale și evaluează opțiunile de consolidare și creștere a veniturilor.
Analiza este realizată o dată la doi ani și cuprinde inclusiv recomandări care sprijină procesul de aliniere a României la standardele OCDE.
Aderarea la OCDE a fost relansată de guvernul PNL, la 18 ani de la depunerea primei candidaturi, și reprezintă un obiectiv de țară major ce poate fi comparat din perspectiva semnificației economice cu integrarea României în spațiul UE, atrăgând după sine investiții străine importante.
Două momente decisive pentru parcursul spre OCDE, în mandatul de premier al lui Nicolae Ciucă
În mandatul de prim-ministru al președintelui PNL, au avut loc două momente decisive pentru pacursul țării noastre spre OCDE. Consiliul OCDE a adoptat Foaia de parcurs a României, iar guvernul Ciucă a depus Memorandumul inițial pentru aderare.
România viza să atingă aceste obiective din 2004, de la prima depunere a candidaturii, și au avut loc mai multe etape în care țara noastră a reluat procesul de aderare. Candidatura a fost redepusă în 2012, iar din 2016 a fost reînnoită anual.
„Prin demararea discuțiilor de aderare, anul 2022 a reprezentat încununarea unui efort comun al diplomației române și al întregului spectru instituțional național. În luna decembrie a anului trecut am reușit să finalizăm prima etapă a procesului de aderare, cea a redactării Memorandumului Inițial, pe care l-am prezentat personal la Paris”, declara Nicolae Ciucă în 2023, la Palatul Victoria, la evenimentul „ADERAREA LA OCDE – oportunități pentru mediul de afaceri din România.
Avantajele aderării la OCDE
OCDE, sau „Clubul celor mai bogate națiuni”, are 38 de state membre și este cea mai puternică organizație de cooperare economică din lume. Reprezintă peste 50% din PIB-ul global, mai bine de 70% din comerț și în jur de 90% din valoarea investițiilor de capital.
Dacă ar face parte din OCDE, România ar putea să folosească accesul la know-hot și schimbul de bune practici cu alte state membre.
În plus, în 2022, un an hotărâtor pentru aderarea la OCDE, PIB-ul țării noastre a crescut cu aproape 50 miliarde euro față de anul precedent, adică 4,9%, reprezentând o majorare semnificativă, echivalentă cu întreg PIB-ul țării noastre de acum 20 de ani.