România, ţara asistaţilor sociali şi a celor care fug de muncă. Cum s-a ajuns la această situație

România, ţara asistaţilor sociali şi a celor care fug de muncă. Cum s-a ajuns la această situație
Foto: Radio Romania Actualitati

Mulți dintre români preferă să nu muncească și să aștepteajutorul social acordat lunar din partea statului . Astfel, o parte dintre români trăiesc la limita supraviețuirii,relatează adevărul.ro

O parte dintre cetățenii românipreferă să nu-și găsească un loc de muncă , mai ales că ajutorul social de care beneficiază reprezintă jumătate din suma pe care ar primi-o muncind.

Cei mai expuşi riscului de sărăcie suntpersoanele care trăiesc în mediul rural. Ceea ce-i determină pe mulți români să nu opteze pentru un loc de muncă sunt salariile mici pe care le primesc. Psihologul Daniel David spune că românii ar gândi în felul următor: «decât să lucrez opt ore, prefer să stau, chiar dacă primesc jumătate din cât aş fi primit ca salariu, dar nu depun niciun efort. Banii respectivi vin pur şi simplu». România are cele mai mici salarii din UE.

Expuși sărăciei nu sunt doar asistații sociali, ci și mulți români care muncesc pentru cei 1.450 de lei brut pe lună, o sumă insuficientă pentru a face față cheltuielilor lunare. Astfel, mulți aleg munca în afara țării unde se câștigă mai mult, dar sunt supuși discriminării pentru că provin din est.

Psihologul Daniel David susține că un alt factor care împinge România către sărăcie este și lipsa educației . „În orice societate, elementul central este învăţământul superior, fiindcă el produce oameni care devin ingineri, economişti, medici şi aşa mai departe. Dar dacă învăţământul superior produce oameni slab pregătiţi, economia e la pământ, sănătatea e la pământ, ingineria e la pământ. Tot învăţământul superior pregăteşte dascălii care vor preda copiilor în şcoala sau în liceu. Dacă ei sunt prost pregătiţi copiii vor fi prost educaţi şi nu vor fi performanţi. România se află în această fază, suntem paralizaţi”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`