România și SUA au semnat un acord pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și pentru retehnologizarea unității 1

Publicat: 09 10. 2020, 20:30

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, și Secretarul american pentru Energie, Dan Brouillette, au parafat, vineri, un proiect de acord interguvernamental pentru cooperare în extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Acordul, catalogat ca fiind „istoric”, va crea premisele ca România să utilizeze expertiza și tehnologia Statelor Unite cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1.

Acord SUA – România pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Dan Brouillette a declarat că Statele Unite „așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”. Secretarul american al Energei a mai precizat că acordul „va spori cooperarea dintre cele două țări în domeniul energiei, precum și securitatea energetică a ambelor națiuni.”

„Astăzi, România face un uriaș pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energetică, și anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a declarat, la rândul său, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Potrivit decidenților, acest acord va asigura securitatea energetică, va conduce la creștere economică și va implementa cele mai înalte standarde de siguranță.

Adrian Zuckerman: Proiectul provind centrala de la Cernavodă va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, anunța joi că România va încheia un acord cu SUA referitor la investițiile privind centrala nucleară de la Cernavodă. Declarația venea în contextul în care Guvernul Orban a renunțat la parteneriatul precedent, ce fusese încheiat cu o companie chineză.

„Ministrul Popescu se va întâlni cu secretarul Departamentului Energiei, Brouillette, pentru a iniția un acord de cooperare interguvernamentală pentru reabilitarea unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la centrala nucleară Cernavodă din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică”, anunța ambasadorul Zuckerman, pe 8 octombrie.

„Statele Unite ale Americii sunt deja un investitor puternic în economia românească, iar sectorul energetic, de importanță strategică pentru România atât din perspectivă economică, cât și din perspectiva securității energertice, este un domeniu în care mi-aș dori să văd o prezență americană mult mai pronunțată în România. Îmi doresc să fructificăm cât mai multe oportunități pentru dezvoltarea țării noastre”, afirmase și ministrul Virgil Popescu.

În iulie, premierul Ludovic Orban declarase că Guvernul pe care îl conduce are în plan investiții de opt – nouă miliarde de euro la centrala nucleară de la Cernavodă: „Avem planuri mari, obiectivul nostru e să realizăm investiţii de opt – nouă miliarde de euro, investiţia privind retehnologizarea reactorului 1, de asemenea investiţia privind construcţia reactoarelor 3 şi 4”. Ludovic Orbansemnalase încă de pe atunci „o schimbare de abordare”: „Vrem să realizăm aceste investiţii cu parteneri serioşi din zona euroatlantică, parteneri care să aibă expertiza, tehnologia necesară”.

În iunie, acționarii Nuclearelectrica (SNN) au aprobat în ședința AGA încetarea negocierilor cu compania chineză China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.