România se ruralizează: Peste 100.000 de persoane se mută de la oraş la sat în fiecare an, iar din rural către urban vin cu 27% mai puţini

Publicat: 13 07. 2016, 16:28
Foto:webphoto.ro

În ultimul timp s-a accentuat fenomenul de ruralizare a României, care a început încă din anul 1997. Oamenii de la sate preferă tot mai mult să meargă în străinătate să muncească, în loc să meargă la oraș. În paralel, corporatiștii încep să-și dezvolte mici afaceri sau să-și ridice case la țară.

Astfel, în vreme ce 100.000 de români se mută de la oraș la sat, din rural către urban vin cu 27% mai puțin, scriu jurnaliștii de la ZF. În comparație, în 1990, numărul celor care plecat de la oraș la sat era de patru ori mai mic, iar migrația rural-urban era de șapte ori mai mare.

Prof. univ. dr. Mo­nica Roman, de la Departamentul de Statistică şi Econo­me­trie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, a explicat pentru ZF că potențialul de migrație rural-urban s-a diminuat pentru că oamenii de la sate, din motive economice, preferă să meargă în străinătate. În paralel, a mai spus aceasta, migrația în sens invers, de la urban la rural, are loc ca urmare a dezvoltării mediului rezidenţial periurban, respectiv acele cartiere rezidenţiale care nu sunt administrativ în zona urbană, dar care au toate carcateristicile urbanului. În plus, persoanele mai în vârstă preferă să se retragă la sat, acolo unde au un trai mai accesibil financiar.

„Pe de altă parte, sunt mulţi locuitori din oraş care îşi fac locuinţe de vară sau de vacanţă în mediul rural, ceea ce are un impact în creşterea gradului de ocupare în mediul rural, pentru că de regulă cei care îşi fac aceste locuinţe plătesc pe cineva care să le îngrijească locuinţele cât sunt plecaţi. În plus, se extind mult centrele urbane şi mulţi preferă să îşi facă locuinţe în preurban“, a susținut și profesorul Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române şi director în cadrul Institutului de Economie Naţională.

În plus, pe lângă locuințele construite în mediul rural, se mai dezvoltă și mici afaceri și ferme pentru autoconsum.

Zaman este de părere că tendința migrației urban-rural se va intensifica în următorii 20 de ani: ”Acest lucru se va întâmpla datorită faptului că atrage mai mult confortul ambiental şi confortul natural de la sate în detrimentul marilor aglomeraţii care presupun mai mult zgomot, mai mult stres, mai multă poluare. Nu aş putea spune că va avea proporţii foarte mari, dar oricum e pe o evoluţie ascendantă. Am observat totodată că există tendinţa, atât la oraş, dar mai ales la sat, ca oamenii să-şi asigure un minimum de alimente organice, bio“.