Dobânzile plătite de România pentru împrumuturile pe termen lung erau joi la peste 9%, un nivel record, și au rămas peste acest prag și vineri, arată datele analizate de Economedia.ro.
Împrumuturile pe termen lung, respectiv pe 10 ani, sunt un barometru pentru costul de finanțare în economie, iar economiștii sunt de părere că accelerarea costurilor de împrumut a fost provocată de presiunile inflaționiste și de intensificarea percepției de risc investițional pe piețe financiare internaționale.
Datele analizate de Economedia.ro arată că randamentul titlurilor pe 10 ani era joi la 9,17%, respectiv vineri la 9,22%.
Vestea vine în contextul în care, în 2022, România are de finanțat un deficit de 5,8% (circa 77 miliarde lei) din Produsul Intern Brut, fiind singurul stat UE care se află în procedura de deficit excesiv.
Per total, în 2022, România trebuie să împrumute circa 145 miliarde lei de pe piața internă și externă pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriilor anterioare.
Un cost mai mare la împrumuturi înseamnă o presiune asupa datoriei publice, care încă de la începutul anului trecuse de pragul de 50% din PIB.