După ce BNR estimează că inflația va continua să crească. o veste proastă vine și de la BCE. Dobânzile bondurilor româneşti pe termen lung (10 ani) s-au dublat în ultimul an, potrivit ultimelor date oferite de Banca Central Europenă.
Această evoluție are loc într-un context nefavorabil din punct de vedere economic. România înregistrează cel mai mare deficit bugetar, cel mai mare deficit de cont curent şi cea mai mare dobânda plătită de un stat UE. În tot acest timp datoria externă creşte, nevoile de împrumut ale Ministerului Finanţelor sunt din ce în ce mai mari.
Potrivit economica.net, randamentele yieldurilor pe 10 ani sunt cele mai mari din toataă Zona Non Euro a Uniunii Europene, de 6,20% la finalul lunii martie 2022, faţă de 2,96% la finalul lunii martie 2021. Iar datoria externă continuă să crească.
BCE arată că bondurile României pe 10 ani sunt remunerate cu o dobândă de 6,20% la final de martie 2022, în timp ce ale ţării vecine, Bulgaria, sunt taxate cu doar 1,09%. Dobânda la titlurile de stat ale României a crescut de 2,09 ori în ultimul an, în timp ce Bulgaria, are o rată a împrumutului pe termen lung de şase ori mai mică decât România, potrivit datelor furnizate de BCE.
Aproape la fel de scump ca noi se împrumută Ungaria, unde dobânda bondurilor pe 10 ani a ajuns la 5,92% de la 2,68% în martie 2021. Urmează apoi Polonia cu 4,83% dobânda în martie 2022 faţă de numai 1,53% în martie 2021. Urmează Cehia cu 3,53% la final de martie 2022, dar cu o accelerare ceva mai mică a scumpirilor la împrumuturi: dobânda pe 10 ani în martie 2021 a fost de 1,87%.
Inflația va continua să crească în perioada următoare, deși a atins deja un nivel alarmant, estimează BNR. Rata inflației va trece de 11,2%, potrivit ultimelor estimări, anunță antena3.
Unul dintre principalele motive pentru creșterea rapidă a inflației ar fi majorările prețurilor la combustibili, la alimentele procesate și la materiile prime agroalimentare, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.