Netranspunerea în lege a directivei privind combaterea spălării banilor, care elimină acţiunile la purtător, riscă să pună România într-o situaţie ruşinoasă. Astfel, România riscă să fie sancţionată drastic de Comisia Europeană chiar în perioada în care deţine preşedinţia Uniunii Europene.
România ar fi astfel primul stat UE care primește aceste sancțiuni în baza Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare la finele anului 2009. Sancțiunile sunt de ordinul milioanelor de euro și pot crește pe măsură ce Parlamentul României întârzie să adopte proiectul de lege respectiv, relevă un document oficial aflat în posesia profit.ro.
Comisia Europeană a luat deja primele măsuri privind nepunerea în legislaţia naţională a directivei. La 19 iulie, România şi Grecia au fost trimise în faţa Curţii de Justiţie pentru neîndeplinirea acestei obligaţii. Directiva trebuia implementată până la 26 iunie 2017, dar a fost aprobată de Guvern abia anul acesta, la finele lunii mai, și mai trebuie aprobată de Parlament și promulgată de șeful statului.
Aceată directivă obligă prin lege firmele să nu mai funcţioneze pe bază de acţiuni la purtător, iar cele care au în prezent astfel de titluri ce nu includ elementele de identificare ale titularului, vor fi obligate să le transforme în acțiuni nominative în termen de cel mult 1 an și jumătate.
Cea mai cunoscută firmă care a funcţionat pe baza de astfel de acţiuni la purtător este TelDrum, firmă despre care procurorii DNA arată că se află sub controlul lui Liviu Dragnea.