România să reformeze impozitarea pe muncă și să extindă baza TVA, recomandă Banca Mondială: „Va duce la creșterea veniturilor fără a compromite creșterea economică”

România să reformeze impozitarea pe muncă și să extindă baza TVA, recomandă Banca Mondială: „Va duce la creșterea veniturilor fără a compromite creșterea economică”
Foto simbol: Pixabay

Gallina Vincelette, directoare pentru țările UE la Banca Mondială, a explicat într-un interviu pentru Agerpres că instituția le recomandă autorităților române să sporească eficiența și echitatea politicii fiscale, ceea ce va duce la o majorare a veniturilor, fără să compromită creșterea economică.

Banca Mondială recomandă României să reformeze impozitarea pe muncă și să extindă baza TVA

Gallina Vincelette s-a arătat de părere că se poate realiza acest lucru inclusiv prin reformarea impozitării veniturilor din muncă și extinderea bazei TVA.

Reducerea deficitului fiscal depinde de stimularea colectării impozitelor și de o eficiență mai mare la nivel de cheltuieli publice, a explicat experta.

„Banca Mondială recomandă creşterea eficienţei şi echităţii politicii fiscale din România, ceea ce va duce la creşterea veniturilor fără a compromite creşterea economică. Acest lucru poate fi realizat prin mai multe măsuri, printre care: reformarea impozitării veniturilor din muncă, pentru a creşte echitatea şi a îmbunătăţi stimulentele de muncă pentru lucrătorii cu venituri mici; reformarea impozitării energiei pentru a stabili mai eficient preţul emisiilor de carbon şi a asigura o mai mare neutralitate între tipurile de combustibil; extinderea bazei TVA. O gamă mai largă de reforme ale politicii fiscale a fost propusă de Banca Mondială în analiza sa privind îmbunătăţirea cadrului fiscal din România”, a declarat directoarea pentru țările UE a Băncii Mondiale, într-un interviul pentru Agerpres.

Întrebată ce alte măsuri ar putea să contribuie la reducerea deficitului, ea a spus: „Eforturile Guvernului român de a reduce deficitul bugetar prin îmbunătăţirea colectării veniturilor ar trebui să fie completate cu măsuri care să consolideze sustenabilitatea fiscală pe partea de cheltuieli, în special având în vedere presiunile asupra cheltuielilor din partea cheltuielilor cu salariile şi pensiile publice, care sunt principalele contribuţii la deficitul bugetar structural din România”.

„Reformele privind pensiile şi salariile din sectorul public ar trebui să fie completate în continuare prin eliminarea scutirilor pe partea de venituri, aşa cum se sugerează în analiza Băncii Mondiale. Îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor publice ar permite Guvernului să realizeze o mai bună corelare între resurse şi rezultate şi să sprijine creşterea economică, menţinând în acelaşi timp un nivel sustenabil al cheltuielilor.
De asemenea, Guvernul se angajează în introducerea treptată a bugetării bazate pe programe. Banca Mondială oferă asistenţă tehnică în sprijinul acestei reforme pentru a consolida capacitatea la nivelul centrului Guvernului, în contextul PNRR”, a continuat Gallina Vincelette.

Cât despre facilitățile fiscale de care se bucură în prezent sectoare ca agricultura, construcțiile și IT-ul, reprezentanta Băncii Mondiale a afirmat: „Există oportunităţi semnificative pentru creşterea veniturilor fiscale, sporind în acelaşi timp atât eficienţa, cât şi echitatea sistemului fiscal. Regimurile fiscale preferenţiale şi scutirile extinse pentru diferite categorii de muncă, combinate cu o capacitate redusă a administraţiei fiscale de a colecta veniturile fiscale, diminuează baza de impozitare şi introduc distorsiuni, care afectează negativ colectarea veniturilor şi echitatea sistemului fiscal. Eforturile potenţiale care ar putea aborda astfel de probleme în România sunt discutate în analiza Băncii Mondiale privind îmbunătăţirea cadrului fiscal al ţării”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră