România riscă o nouă procedura de infringement: Termenul pentru directiva privind schemele de garantare a depozitelor bancare, depășit cu 5 luni. Cel pentru protecția victimelor criminalității, cu 10 luni

România riscă o nouă procedura de infringement: Termenul pentru directiva privind schemele de garantare a depozitelor bancare, depășit cu 5 luni. Cel pentru protecția victimelor criminalității, cu 10 luni

Comisia Europeană a solicitat, joi, în mod oficial României să pună integral în aplicare Directiva europeană privind schemele de garantare a depozitelor. Totodată, Beruxelles-ul a solicitat oficialilor de la București să se conformze și reglementărilor europene privind protecția victimelor criminalității – o altă restantă legislativă românească, veche deja de 10 luni.

Solicitările Comisiei reprezintă primii pași în procedura de infringement, prin care statele membre riscă sancțiuni financiare și politice dacă, la Curtea de Justiție a UE, se dovedește că au încălcat legislația europeană.
Această directivă îmbunătățită privind schemele de garantare a depozitelor, adoptată în vara anului 2014, îmbunătățește protecția depozitelor, informează agerpres. Deponenții vor beneficia de rambursări mai rapide și de un dispozitiv de siguranță mai solid, întrucât cerințele mai uniforme privind finanțarea vor asigura faptul că schemele de garantare a depozitelor sunt prefinanțate și că își vor putea îndeplini mai eficient obligațiile față de deponenți.

Data-limită pentru transpunerea acestor norme în dreptul național a fost 3 iulie 2015. Cu toate acestea, 10 state din UE, printre care și România, nu au reușit să transpună aceste norme în legislația lor națională. Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat. Dacă statele membre respective nu iau măsurile necesare în termen de două luni, Comisia ar putea hotărî să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Din 2008, Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri pentru a asigura stabilitatea serviciilor financiare și bancare. Începând cu 2009, tuturor statelor membre ale UE li s-a cerut să majoreze, până la sfârșitul anului 2010, nivelul de acoperire a schemelor lor de garantare a depozitelor la un nivel uniform de 100.000 euro pe deponent și pe bancă. Toate statele membre au pus în aplicare aceste dispoziții legislative anterioare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis urnele de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)