România, printre ultimele țări din UE și locul 44 în clasamentul mondial privind calitatea vieții și bunăstarea socială

România, printre ultimele țări din UE și locul 44 în clasamentul mondial privind calitatea vieții și bunăstarea socială
Foto simbol: Pixabay

Anul trecut, România se afla pe locul 45 în clasamentul Uniunii Europene privind bunăstarea socială și calitatea vieții. Anul acesta, România a reușit să urce o poziție în topul UE, clasându-se pe locul 44 din 168 de țări, la nivel mondial, conform Agerpres.

România continuă, totuși, să rămână printre ultimele țări din Uniunea Europeană, după Ungaria și Bulgaria, privind calitatea vieții și bunăstarea socială a oamenilor.

România, printre ultimele țări din UE

Indicele de Progres Social (IPS) este o formă de măsurare a calității vieții și a bunăstării persoanelor din 168 de țări, la nivel mondial. Această analiză se face în baza a 3 indicatori principali: nevoile de bază, bunăstare, oportunități. Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în nevoi de bază – hrană și îngrijire medicală de bază, apă și salubritate, locuință și siguranță personală; pentru bunăstare socială a cetățenilor – accesul la educația de bază, accesul la informații și comunicații, sănătatea și bunăstarea, salubritatea; elemente ce țin de oportunități – drepturi personale, libertate personală, incluziunea și accesul la educație avansată.

În baza punctajelor obținute, țările sunt clasate în 6 categorii, în mod descrescător.

„Ne-am fi aşteptat ca pandemia de COVID-19 să anuleze progresul social înregistrat pe parcursul a câţiva ani, dar este remarcabil faptul că, anul acesta, indicele la nivel global este uşor mai ridicat decât cel de anul trecut (65,05 puncte din 100, comparativ cu 64,68, în 2020). Acest aspect demonstrează cât de rezistenţi şi plini de resurse sunt oamenii, organizaţiile şi societăţile atunci când se confruntă cu dificultăţi mari şi persistente. În acelaşi timp, toţi ne-am dori să vedem România avansând de pe ultima poziţiei în Europa, lucru care nu s-a întâmplat anul acesta, în ciuda progresului înregistrat de ţara noastră în toate cele trei categorii analizate – nevoi de bază, bunăstare şi oportunităţi”, explică Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova.

Norvegia, considerată cea mai bună țară din lume

Norvegia reprezintă, chiar și acum, cea mai bine cotată țară din lume, înregistrând un scor de 92,63 de puncte. În 2021, pe primele locuri în clasament, după Norvegia, sunt Finlanda şi Danemarca. La nivel european, țările scandinave sunt în topul IPS.

În Europa Centrală și de Est, clasamentul este alcătuit din Estonia (21), fiind urmată de Cehia (22), Slovenia (26), Lituania (27), Slovacia (33), Letonia (34), Polonia (35), Croaţia (36), Ungaria (42), Bulgaria (43) şi România (44).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)