România se afla printre ţările UE cu a treia cea mai redusă rată de ocupare a populaţiei de 15 – 64 ani, de 63%, în primul semestru din acest an, conform unei analize recente numite Macroeconomia „En detail” realizată de un grup bancar cu sediu în România.
„În semestrul 1 din 2023, România se afla printre ţările UE cu a treia cea mai redusă rată de ocupare a populaţiei de 15 – 64 ani, 63%, după Italia şi Grecia, şi cu a douăsprezecea cea mai mare intensitate a muncii măsurată ca număr mediu al orelor lucrate de o persoană ocupată, ce a corespuns cu 113 zile de câte 8 ore din cele 124 de zile lucrătoare ale semestrului.
În raport cu regiunea, intensitatea muncii din România este mai redusă cu aproape 10% faţă de Polonia, care are cea mai mare intensitate a muncii din UE, şi cu 1,2% faţă de Cehia, dar mai mare cu 4,4% comparativ cu Ungaria”, se spune în analiza, citată de Ziare, despre populaţia ocupată în regiune.
Conform sursei citate, reducerea semnificativă a ritmului anual al PIB în semestrul 1 din 2023, faţă de ritmul anual din semestrul 1 din 2022, a afectat şi dinamica ocupării.
În România, numărul persoanelor ocupate a scăzut în servicii şi industrie şi a crescut în construcţii şi agricultură, contribuţia negativă a primelor două sectoare la ritmul total al persoanelor ocupate depăşind contribuţia pozitivă a celorlalte două sectoare.
Analiza relevă faptul că reducerea populaţiei ocupate în servicii, sector care a continuat să fie motorul de creştere PIB în ciuda tracţiunii mai reduse comparativ cu semestrul 1 din 2022, indică faptul că piaţa se aşteaptă ca slăbiciunea cererii pentru servicii să persiste.
În ţările din regiune, populaţia ocupată din servicii a continuat să crească şi a constituit principalul motor de creştere a populaţiei ocupate.