România, printre puținele țări europene care nu a redus TVA la produse de bază. Măsura, eficientă doar cu reducerea prețurilor

Publicat: 26 07. 2012, 14:53
Foto: stiri.com.ro

Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru produsele agricole, măsură prevăzută de Guvern pentru începutul lui 2013 ar putea duce la creşterea puterii de cumpărare, descurajarea evaziunii fiscale şi susţinerea producătorilor agricoli locali. Dar măsura este ineficientă dacă nu se reduc și prețurile produselor la raft, spun specialiștii citați de Ziarul Financiar.

Măsura de reducere a TVA a fost anunțată de Guvern la începutul acestei săptămâni, fiind bine primită de cei din domeniu, dar și de economiști care consideră că urmările atât în plan economic, cât și social ar fi pozitive.

Reprezentanţii patronatelor din industria alimentară consideră că reducerea TVA pentru alimentele de bază la 9% va duce la o scădere a preţurilor acestor produse cu 15% şi la diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale.

”În contextul economic dificil pe care îl traversăm, aceasta s-ar traduce, în principiu, într-o creştere a puterii de cumpărare. Ar putea implica reducerea în mod corespun­zător a veniturilor la bugetul statului. Pentru putea a ajunge la o concluzie fermă în acest sens şi a estima dimensiunea acestui impact, trebuie luate în considerare o multitudine de aspecte” spune Jean-Marc Cambien, partener impozite indirecte al Ernst & Young România.

Pentru a duce însă cu adevărat la creşterea consumului, este nevoie ca această cotă diferenţiată de TVA să se regăsească şi în preţul la raft al produselor, nu doar într-o marjă mai mare de profit pentru producători şi comercianţi”, a explicat Daniel Anghel, partener, Consultanţă fiscală, PwC România.

România este printre puținele state din Europa care nu au redus TVA la alimentele  de bază. Toate Europa Centrală şi de Est aplică această reducere, scrie sursa citată.