România poate fi la masa celei mai mari investiții petroliere din ultimul deceniu: Investiție de 37 de miliarde de dolari făcută de Chevron
Gigantul american Chevron a anunțat pe 5 iulie cea mai mare investiție privată din industrie petrolieră din ultimul deceniu. Compania va investi 37 de miliarde de dolari pentru extinderea producției de petrol de la zăcământul Tengiz din Kazahstan.
Tengiz este cel mai profitabil zăcământ descoperit în ultimii 40 de ani, iar odata cu această investiție producția va crește cu 50%. O parte din acest petrol ajunge și la rafinăria Petromidia. De altfel, acţionarii acestui proiect sunt Chevron cu 50% din acţiuni, ExxonMobile, cel mai mare grup petrolier american, cu 25%, KazMunayGas, compania de stat din Kazahstan, cu 20% şi gigantul rus LukOil cu 5%.
"Unde se află România în acest proiect de la Tengiz? Nu cred că sunt mulţi care pot să spună ceva pe această temă. Ca să vedem ce înseamnă investiţia din Kazahstan, gândiţi-vă că americanii, kazahii şi ruşii pun pe masă 37 de miliarde de dolari, comparativ cu un program pe 5 ani de 16 miliarde de euro pe care vrea să-l pună Guvernul României pentru a face România mai sustenabilă." scrie Cristian Hostiuc, director editorial ZF, într-un editorial.
"De ce este important acest proiect, mai mult din perspectiva aducerii de companii româneşti la masa investiţiilor de la Tengiz. Toţi cei patru acţionari au proiecte, investiţii şi interese în România: Chevron are gazele de şist, Exxon are jumătate din proiectul de gaze al Petrom din Marea Neagră, KazMunayGas este proprietarul rafinăriei Petromidia şi al reţelei de benzinării Rompetrol, iar LukOil deţine rafinăria Petrotel Ploieşti şi reţeaua de benzinării LukOil." susține jurnalistul.
"Tengiz este un proiect privat, dar unde companiile se duc la masă alături de propriul stat. Având în vedere acest lucru, preşedintele României şi premierul au ocazia să negocieze o felie din cea mai mare investiţie privată din industria petrolieră din ultimul deceniu şi pentru România, şi pentru companiile româneşti sau multinaţionale care au afaceri în economia românească." completează Cristian Hostiuc.