Când vine vorba de unul dintre cele mai promițătoare locuri pentru tehnologia și anteprenoriat, puține persoane din lume ar menționa România. Publicația QZ, însă, a făcut un elogiu evoluției țării noastre în domeniul high-tech de după prăbușirea comunismului și a tinerilor anteprenori ce își folosesc talentul pentru dezvoltarea acestui domeniu.
Datorită combinației unice dintre cultură, istorie, sistemul educațional și infrastructură, Bucureștiul are parte de un val de tineri anteprenori care vor pune să capitala pe harta mondială a start-up-urilor. Odată cunoscut ca "Micul Paris" datorită bulevardelor și a arhitecturii, Bucureștiul ar putea fi cunoscut datorită acestei generații ca noul Silicon Valley, scrie qz.com.
Unul dintre motivele care a dus după accederea în Uniunea Europeană la dezvoltarea acestui domeniu este faptul că numeroase companii străine din domeniu au venit în România datorită tinerilor talentați cu cunoștințe în domeniu și a salariilor scăzute și a costurile operaționale mici. De aici a pornit dezvoltarea industriei și a apariției de sute de start-up locale care s-au dezvoltat, ajungând la peste 170 de astfel afaceri anteprenoriale în ultimii 5 ani.
Un alt motiv care a făcut România să crească în domeniul hich-tech este viteza ridicată a internetului, primul în Europa și al șaselea la nivel mondial. Acest lucru este datorat anteprenorilor locali care au dezvoltat rețele de locale de fibră optică în contradicție cu alte state europene care s-au concentrat pe dezvoltarea industriei de telecomunicații există de zeci de ani și au făcut mai dificil trecerea direct la fibră optică.
Una dintre problemele pe care le are industria, conform publicație, este accesul limitat și dificil la investiții de capital. Un exemplu fiind faptul că anteprenorii români au primit finanțări de doar 13.1 milioane de euro, conform datelor European Digital City Index, în comparație cu omologii său britanici care au fost ajutați cu peste 8.3 miliarde de euro.
Publicația vorbește și despre dificultatea de menținere a tinerilor cu vaste cunoștințe în domeniu în România, deoarece accesul liber la piața muncii din Europa îi face pe aceștia să plece pentru a avea parte de sprijin și condiții mai avantajoase la companii internaționale. Pentru acest lucru, ar trebui dezvoltat o echipă de marketing intern care să îi atragă pe aceștia să rămână în țară.