Ministerul Finanțelor a precizat că execuția bugetului general consolidat în primele 10 luni din 2021 s-a încheiat cu un deficit de 47,98 miliarde lei, reprezentând 4,03% din PIB, în scădere față de perioada similară a anului precedent, când era la 74,04 miliarde lei, adică la 7,01% din PIB, transmite Agerpres.
Deficitul bugetar fusese de 44,29 miliarde lei, reprezentând 3,77% din PIB, în primele nouă luni din 2021.
Potrivit ministerului, evoluția a fost determinată de: creşterea veniturilor bugetare cu 1 punct procentual din PIB (an/an), influenţată preponderent de avansul încasărilor din TVA; reducerea cheltuielilor bugetare cu 2 puncte procentuale din PIB (an/an), în principal ca urmare a diminuării ponderii în PIB a cheltuielilor cu salariile şi cu asistenţa socială. Totodată, în perioada ianuarie-octombrie 2021, cheltuielile de investiţii au fost cu 2,71 miliarde de lei mai mari faţă de perioada similară din 2020, iar plăţile cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 au fost de 11,36 miliarde de lei.
Viitorul ministru al Finanțelor va fi Adrian Câciu, care a vorbit luni pe B1 TV despre viziunea sa doctrinară, dar și despre posibilitatea aderării la zona euro.
„Europa este o economie socială de piață, dar eu sunt un economist de tip keynesian, pentru că până la urmă globalizarea nu înseamnă altceva decât o economie socială de piață. Știu că sunt mulți economiști care se declară libertarieni, dar trăim totuși într-o realitate și trebuie să facem un echilibru între ceea ce înseamnă resurse și redistribuirea lor către economie și către oameni – până la urmă, societatea se construiește pe oameni. (…) Eu îmi mențiunea viziunea mea, care se duce către bunăstarea oamenilor, că numai bunăstarea oamenilor creează bunăstarea economică, bunăstarea economică creează bunăstarea statală și tot așa”, spunea Adrian Câciu la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.