România, în topul ţărilor care fraudează Uniunea Europeană

România, în topul ţărilor care fraudează Uniunea Europeană
Foto: trm.md

România se află în topul ţărilor care fraudează Uniunea Europeană. O spun chiar oficialii de la Bruxelles, în urma unui studiu realizat de Oficiul european de luptă antifraudă.

În fruntea acestui clasament, se află România, cu 225 de anchete, urmată de Germania şi Italia. Cu 142 de miliarde de euro subvenţii acordate în fiecare an, Uniunea Europeană a decis să înăsprească lupta contra deturnării de fonduri.

Raportul Comisiei Europene privind rapoartele de fraudare confirmă numărul mare de nereguli cu care se confruntă Germania. Totuși, acest lucru se explică prin faptul că Germania este cea mai populată ţară din Uniunea Europeană şi se află în centrul Europei, fiind expusă trazitului cu produse de contrabandă venite din Europa de Est.

La  fel ca în România sau Italia, și în Germania prevalează principiul legalităţii, astfel că orice problemă care rezultă dintr-o suspiciune de fraudă este rezolvată în instanţă.

În alte ţări, precum Franţa sau Belgia, se aplică principiul oportunităţii, care permite clasificarea pe loc a anumitor cazuri ca fiind înschise în absenţa unor dovezi constructive. România este vizată de o anchete specială, care explică în parte numărul mare de cazuri de fraudă semnalate. Țara noastră a beneficiat de un program specific de subvenţii pentru achiziţionarea de material industrial şi agricol, afectat în mod special de deturnare de fonduri.

Ceea ce este îngrijorător în cazul României, este rata scăzută de condamnări la sfârşitul procedurilor judiciare angajate. Cazurile semnalate sunt anchetate, dar suspecţii sunt rareori condamnaţi. Important este nu atât numărul de cazuri transmise, cât eficacitatea cu care ele sunt tratate de autorităţile naţionale. Statele care prezintă un număr mare de cazuri netratate trădează ineficienţa sistemului lor judiciar de a-i pedepsi pe infractori”, susține Lothar Kuhl din cadrul OLAF.

În România, 73,4% din acţiuni au fost respinse în timpul procesului şi doar 23,4% fac obiectul unui ordin judecătoresc.

Pe de altă parte, în Germania, 32,5% din acţiuni au fost respinse, în timp ce 57% se finalizează cu o decizie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:01 - Diaspora a ajuns la 800.000 de voturi, aproape de milionul atins în turul 2 din 2019
21:51 - Rezultate parțiale alegeri prezidențiale, după numărarea a peste 23% din voturi: Marcel Ciolacu și surpriza scrutinului, independentul Călin Georgescu, ocupă primele două locuri
21:40 - Mircea Geoană: „Sunt momente extrem de complicate, mă rog la Dumnezeu ca să ne țină în siguranță”
21:31 - Nicolae Ciucă (PNL), declarații după ce, potrivit exit-poll-urilor, a ratat finala prezidențială: „După ce aflăm rezultate finale vom lua decizii” (VIDEO)
21:25 - George Simion crede că rezultatele exit-pollurilor sunt o manipulare: „Vom câștiga la numărătoarea corectă a voturilor”
21:15 - Lasconi (USR): Votul de azi e o moțiune de cenzură la adresa PSD-PNL. Săptămâna viitoare voi vorbi cu partidele de dreapta pentru a pregăti de o majoritate parlamentară. Dragi români, vă rog nu mă lăsați singură! (VIDEO)
21:11 - Marcel Ciolacu, declarații despre Călin Georgescu: „Partenerii de coaliţie n-au înţeles că la acest lucru duce o astfel de campanie”
20:59 - Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu și Elena Lasconi intră în turul 2. Ce procente au obținut candidații
20:49 - Date exit-poll de la ora 20.00: Bătălie extrem de strânsă pentru finala prezidențială. Surpriza colosală vine de la un independent
20:39 - Băsescu, ironii și hohote de râs în online, înaintea afișării rezultatelor exit-poll la prezidențiale: „Ghinion!!!!”