România în scandalul FinCEN Files. Băncile implicate în tranzacțiile cu bani obținuți din crima organizată

Publicat: 21 09. 2020, 18:56
Foto: icij.org

Una dintre cele mai mari scurgeri de informații din ultimii ani arată cum unele dintre cele mai mari bănci ale lumii au permis criminalității să mute bani negri, circa două trilioane de dolari, de la o țară la alta.

Peste 2.500 de documente au fost transmise către Buzzfeed News, organizații de presă din 88 de țări ocupându-se apoi de analizarea lor. Majoritatea sunt dosare pe care băncile le-au trimis autorităților americane, în perioada 2000-2017, și care ridicau semne de întrebare asupra activității clienților lor.

Documentele mai arată cum oligarhii ruși și-au mutat banii în Vest cu ajutorul băncilor, pentru a ocoli sancțiunile care îi vizau.

FinCEN Files prezintă date inclusiv despre patru tranzacții suspecte în care au fost implicate bănci ce activează în România.

Cum s-au ”curățat” banii negriobținuți din crima organizată:

ICIJ au dat exemplul lui Ivan, un individ care a făcut o avere din vânzarea de cocaină, dar vrea să dea impresia că a câștigat banii cinstit. Își deschide în Lituania o companie paravan care, doar pe hârtie, are o rețea de cafenele. În paralel, el înviințează o firmă și în Dubai care, teoretic, furnizează boabele de cafea. Ivan deschide apoi câte un cont pentru fiecare firmă în bănci regionale, știind că nu i se vor pune prea multe întrebări. Compania din Dubai emite facturi false pentru boabe de cafea în valoare de 600.000 de dolari.

Cele două bănci regionale nu pot colabora direct, dar fiecare are cont la o bancă cu sediul în Statele Unite. Aceasta acționează ca un fel de intermediar ce permite băncilor din întreaga lume să proceseze plăți în dolari. Banca mare ajută la procesarea plăților pentru boabele de cafea care, de fapt, nu există.

Băncile americane facilitează zilnic tranzacții de trilioane de dolari între bănci regionale. De cele mai multe ori, pur și simplu trimit sumele spre destinația finală.

Banca ce se ocupă de transferul lui Ivan a trimis banii la destinație, dar apoi a anunțat autoritățile americane că transferul este unul suspect.

În 2019, instituțiile financiare americane au raportat tranzacții dubioase în valoare de peste două trilioane de dolari. Banii negri au fost astfel ”curățați” prin intermediul acestor tranzacții. Marile bănci le-au marcat ca fiind suspecte doar după ce au livrat banii la destinația finală. Bineînțeles că nu au făcut-o gratis, ci contracost.