România, în recesiune tehnică după ce PIB-ul a coborât două trimestre consecutive. Daniel Dăianu: Mai degrabă e vorba de o cvasi-stagnare

România, în recesiune tehnică după ce PIB-ul a coborât două trimestre consecutive. Daniel Dăianu: Mai degrabă e vorba de o cvasi-stagnare
Foto: business24.ro

România este în scădere tehnică după ce PIB-ul a coborât două trimestre consecutive în raport cu trimestru precedent, informează Mediafax.

Potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, PIB-ul în 2012 a fost cu 0,1% mai mic faţă de trimestrul IV din 2011, dar s-a înregistrat o majorare cu 0,3% faţă de primul trimestru de anul trecut.

Scăderea economiei în primul trimestru a fost determinată de deprecieri domenii precum administraţia publică, tranzacţii imobiliare, construcţii şi industrie. S-au înregistrat performanţele bune în agricultură, informaţii, comunicaţii şi comerţ.

Potrivit INS, agricultura, silvicultura şi pescuitul a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4,2%, urmată de informaţii şi comunicaţii, cu 2,6%, comerţ cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante cu 0,7% şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu 0,6%.

În perioada analizată, consumul final total s-a redus cu 0,3%, acesta din urmă fiind influenţat, în mod special, de diminuarea volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-3,6%). Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populaţiei a înregistrat o majorare cu 0,6%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (-2,9%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-1,2%), mai arată datele INS.

 Analistul economic Daniel Dăianu a precizat pentru B1 TV că o astfel de evoluție era de așteptat și că nu este vorba de o recesiune ci mai degrabă de o stagnare.

Analizele făcute la ultima vizită a experților Fondului și Comisiei Europene la București s-a constat o evoluție a economiei care echivalează cu o cvasi-stagnare” a explicat Dăianu.

Contextul internațional nu este de bun augur întrucât avem o acutizare a crizei în zona euro” a mai spus Dăianu. ”Investițiile nu au crescut atât de mult încât să compenseze scăderea veniturilor oamenilor și nici absorpția fondurilor europene nu a avut o forță motrice care să ajute cererea.

Daniel Dăianu: Recesiunea tehnică era de așteptat

Embed: " />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`