România importă ouă de "cu o prospeţime îndoielnică" din Polonia, în timp ce producătorii autohtoni sunt în pragul falimentului

Publicat: 06 10. 2016, 14:14

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) prezintă într-o analiză de piață efectuată cum situația grea a producătorilor români are loc din cauza deciziei de a important în exces de ouă de "prospețime îndoielnică" din Polonia.

"Gradul de autosuficienţă pentru ouăle de consum în piaţa internă este de 105,2%, ceea ce înseamnă că pe piaţă sunt cu 5,2% mai multe ouă produse la intern decât necesarul de consum. Dacă adăugăm şi importurile, ajungem la o suprasaturaţie mult mai mare a pieţei" a afirmat președinte UCPR, Ilie Van.

Potrivit UCPR, "principalul exportator de ouă către România este Polonia (82% din total importuri), iar preţul oului la poarta fermei în Polonia în perioada ianuarie-iunie 2016 a fost de 0,35 lei/ou”. Dar „preţul mediu de import ouă din Polonia a fost de 0,28 lei/ou şi ofertele de ouă din Polonia din perioada primăvară-vară au ajuns chiar la 0,15 lei/ou”, scrie gandul.info.

"Deşi preţul la poarta fermei în România este printre cele mai mici din UE, mult sub media UE, iar preţul mediu la poarta fermei în Polonia este cel mai mare din UE, mult peste media UE, preţul mediu al ouălor care se comercializează din Polonia pe piaţa României este de 80% din preţul mediu intern din Polonia. Unele oferte ajung chiar la 50% din preţul mediu intern la poarta fermei în Polonia", arată analiza UCPR.

Crescătorii de păsări din România sunt nemulțumiți de concurența neloială de pe piață și solicită notificarea Poloniei și a Comisiei Europene de către autoritățile române, pentru a împierdica intrarea în faliment a fermelor autohtone.

Totodată, Adunarea Generală a UCPR informează consumatorii că în conformitate cu legislaţia UE, privind trasabilitatea ouălor, toţi fermierii din UE au obligaţia să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, a unui cod alfa numeric. Acest cod este format astfel: prima cifră reprezintă sistemul de creştere, următoarele două litere, ţara de origine (RO), următoarele două litere judeţul, iar ultimele trei cifre codul fermei. În plus faţă de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, o dată cu marcarea acestui cod şi ddm (data durabilităţii minime), astfel România este singura ţară din Europa care marchează ddm-ul pe coaja oului.