ROMÂNIA importă 20% din merele consumate, deși este AL DOILEA producător din Europa! Livezile sunt îmbătrânite, iar forța de muncă lipsește cu desăvârșire

ROMÂNIA importă 20% din merele consumate, deși este AL DOILEA producător din Europa! Livezile sunt îmbătrânite, iar forța de muncă lipsește cu desăvârșire

România importă în jur de 18% din merele consumate, deși țara noastră este al doilea producător din Europa, anunță Economica.net citând dintr-o analiză a Departamentului pentru Agricultură din Statele Unite ale Americii, care folosește date de la Institutul Național de Statistică.

Publicația scrie că jumătate dintre livezile românești sunt bătrâne, având un randament la hectar destul de redus, ceea ce îi împiedică pe fermieri să satisfacă cererea locală. Astfel, deși interesul există, mai ales pentru că se pot accesa fonduri europene, lipsa personalului îi descurajează pe potențialii investitori.

Livezile îmbătrânite produc, în medie, doar șase tone la hectar, față de cele 33 de tone la hectar înregistrate de fermierii italieni sau cele 15 tone la hectar ale polonezilor și ale ungurilor. Acest bilanț ne face dependenți de importuri.

Producția locală va atinge 520.000 de tone de pe o suprafață de 55.000 de hectare, potrivit estimărilor făcute de USDA pentru anul de marketing actual, cuprins în intervalul iulie 2018 și iunie 2019. Așadar, importurile se vor cifra la 111.000 de tone, dat fiindcă necesarul de consum se ridică la 623.000 de tone. De partea cealaltă, exporturile sunt mici, acestea fiind estimate de USDA la 8.000 de tone.

„Estimăm că producția de mere a lui 2018 va fi cu 50% mai mare față de anul de marketing 2017, când s-au produs cu 25% mai puține mere decât anul anterior. Spre deosebire de 2017, când condițiile meteo nefavorabile au generat randamente mici, în 2018, frigul din partea a doua a primăverii nu a dăunat pomilor. Cu toate acestea, estimăm că importurile vor continua să crească punând în continuare presiune pe producătorii locali care trebuie să se mențină la un nivel competitiv din punct de vedere al prețurilor”, explică analiza USDA.

Potrivit sursei citate, în anul de marketing 2016-2017, importurile locale au scăzut cu 17% din cauza producţiilor scăzute din Polonia şi Ungaria, principalii furnizori ai consumatorilor români.

Fermierii sunt interesați să reînnoiască livezile, dar au probleme cu forța de muncă, ceea ce îi determină pe mulți dintre ei să se reorienteze către alte tipuri de culturi.

„Pomii din livezi sunt în general bătrâni, astfel că livezile au nevoie de revitalizare. Aproximativ 50% din suprafețe sunt cultivate cu pomi bătrâni, iar productivitatea este mică. Livezile cu pomi sub 10 ani reprezintă mai puțin de 20% din suprafața cultivată. Procesul de împrospătare a sectorului a fost demarat în 2004, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, dar forța de muncă rămâne un impediment pentru creșterea sectorului, în condițiile în care migrația a redus numărul lucrătorilor dispuși să se angajeze”, arată același raport.

Din datele Eurostat, mai bine de jumătate dintre livezile de meri din România au mai mult de 25 de ani, 25% au cel puţin 15 ani. În ceea ce priveşte densitatea, aproximativ 65% din suprafaţa cultivată are sub 400 de pomi pe hectar, 33% din suprafaţă are între 400 şi 1500 de pomi pe hectar. Livezile cu o cultură supraintensivă, cu peste 1500 de pomi la hectar sunt foarte puţine.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`