România exploatează a cincea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană. Ce produse fac țara noastră un producător important
Produsele agroalimentare ale României se situează pe poziții bune în clasamentele mondiale. În ceea ce privesc producțiile de floarea-soarelui, țara noastră se situează pe locul 5 la nivel mondial, în timp ce alte șase produse fac România un jucător mondial.
Țara noastră exploatează a cincea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, iar șapte produse alimentare o plasează în lista producătorilor importanți ai lumii, potrivit economica.net.
Produsele care fac din România un producător important
Cele mai importante produse agroalimentare ale României sunt floarea-soarelui, lână, grâu, porumb, soia, struguri și miere, potrivit un studiu realizat de Institutul Național de Statistică ce ia în calcul date aferente anului 2020.
În 2020, România s-a plasat pe locul 5 mondial în ceea ce privește producția de floarea-soarelui, cu 2,2 milioane de tone. La acel moment, piața era dominată de Rusia, cu 13,3 milioane de tone, și Ucraina, cu 13,1 milioane de tone.
În 2021, producția de floarea-soarelui s-a cifrat la 3,3 milioane de tone. Totodată, în ceea ce privește piața mierii, în 2020, România a ocupat locul 13 la nivel mondial, cu o cantitate de 30,7 milioane de tone.
În ceea ce privește producția de porumb, în același an, țara noastră a ocupat locul 14 la nivel mondial, cu 10,1 milioane de tone, făcând-o cel mai mare producător din UE. În 2021, fermierii au realizat 13,7 milioane de tone.
Producția de soia și struguri a plasat România pe poziția a 18-a, cu 306.000 de tone și respectiv 938.000 de tone.
România are cei mai mulți angajați în agricultură
România are cei mai mulți angajați în agricultură (20,5%), spre deosebire de celelalte state europene. Franța are un procent de 20,5%, Germania 1,3%, Spania 4%, iar Polonia 9,5%.
Totodată, în anul 2020 agricultura a generat 4% din PIB-ul României, față de 2% în Franța, 1% în Germania, 3% în Polonia și 3% din PIB în Spania.