Produsele agroalimentare ale României se situează pe poziții bune în clasamentele mondiale. În ceea ce privesc producțiile de floarea-soarelui, țara noastră se situează pe locul 5 la nivel mondial, în timp ce alte șase produse fac România un jucător mondial.
Țara noastră exploatează a cincea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, iar șapte produse alimentare o plasează în lista producătorilor importanți ai lumii, potrivit economica.net.
Cele mai importante produse agroalimentare ale României sunt floarea-soarelui, lână, grâu, porumb, soia, struguri și miere, potrivit un studiu realizat de Institutul Național de Statistică ce ia în calcul date aferente anului 2020.
În 2020, România s-a plasat pe locul 5 mondial în ceea ce privește producția de floarea-soarelui, cu 2,2 milioane de tone. La acel moment, piața era dominată de Rusia, cu 13,3 milioane de tone, și Ucraina, cu 13,1 milioane de tone.
În 2021, producția de floarea-soarelui s-a cifrat la 3,3 milioane de tone. Totodată, în ceea ce privește piața mierii, în 2020, România a ocupat locul 13 la nivel mondial, cu o cantitate de 30,7 milioane de tone.
În ceea ce privește producția de porumb, în același an, țara noastră a ocupat locul 14 la nivel mondial, cu 10,1 milioane de tone, făcând-o cel mai mare producător din UE. În 2021, fermierii au realizat 13,7 milioane de tone.
Producția de soia și struguri a plasat România pe poziția a 18-a, cu 306.000 de tone și respectiv 938.000 de tone.
România are cei mai mulți angajați în agricultură (20,5%), spre deosebire de celelalte state europene. Franța are un procent de 20,5%, Germania 1,3%, Spania 4%, iar Polonia 9,5%.
Totodată, în anul 2020 agricultura a generat 4% din PIB-ul României, față de 2% în Franța, 1% în Germania, 3% în Polonia și 3% din PIB în Spania.