Deși este un mare exportator de cereale, România importă pâinea din vestul Europei.
Țara noastră este pe locul cinci în Europa la suprafața cultivată, dar chiar și așa importă pâine congelată și produse de patiserie.
Franzele, chiftele și croissante a primit România din afară în primele patru luni ale acestui an, iar valoarea importurilor de produse de brutărie a crescut cu 20 de milioane de euro comparativ cu anul 2015, informează Digi24.
„Să faci o pâine caldă și să o vinzi pe loc, trebuie să aduci un frământător cu câteva ore înainte, să dai foc la cuptor, să încălzești cuptorul, să o coci. Așa, pâinea congelată se bagă direct într-un cuptoraș mic în magazin, și din pâine congelată se face pâine caldă”, a spus Aurel Popescu, președintele ROMPAN.
„Presiunea pe prețuri nu se simte. Dar nu putem să neglijăm această tendință. Când cresc mai repede importurile decât exporturile trebuie să ne ciulim urechile”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.