România are datorii mari în țările în care românii au fost tratați. Cea mai mare sumă trebuie plătită pentru Germania

România are datorii mari în țările în care românii au fost tratați. Cea mai mare sumă trebuie plătită pentru Germania
Sursa foto: Shutterstock

România datorează peste 342 de milioane de euro statelor în care românii asigurați au fost tratați, iar 38% din aceasă sumă se îndreaptă către Germania.

Bugetul CNAS a fost prea mic

România avea o datorie de 342 de milioane de euro la finalul anului 2023 către statele UE, ale Spaţiului Economic European (SEE), către Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, după cum arată datele CNAS, conform Economica.

Datoria s-a format din cauză că bugetul CNAS pentru serviciile medicale internaționale, în intervalul 2018-2023, a fost mult mai mic decât nevoia românilor.

Care sunt cele mai mari datorii

România datorează cei mai mulți bani în Germania (130,4 milioane de euro), Spania (48,9 milioane de euro), Italia (43,6 milioane de euro), Franța (38,4 milioane de euro). Apoi urmează Austria, Ungaria, Regatul Unit, Elveția, Luxemburg și Suedia.

Pentru serviciile medicale acordate în perioada șederii temporare s-au plătit 114,5 milioane de lei. Pentru tramentul planificat autorizat s-au achitat 40,4 milioane de lei, iar pentru servicii medical acordate asiguraților care au reședința pe teritoriul altui stat din UE/SEE/Elveția s-au plătit 200,7 milioane de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:01 - Ciolacu, după anunțul lui Ciucă despre întreruperea dialogului dintre cele două partide de la Guvernare: “La mine nu merg șmecheriile astea. Nici măcar în campanie”
11:53 - De ce uraganul Milton este atât de violent. Valurile de căldură sunt factorul principal al formării sale
11:52 - Cum a ajuns „perla României” o stațiune părăsită? Pe vremuri era o bijuterie a turismului românesc, însă în prezent are străzi pline de gropi și multe pensiuni închise
11:48 - Substanțe toxice în mărci de săpun populare. Le găsim în toate magazinele din România
11:34 - Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, acuzat de DNA de luare de mită inclusiv sub formă de găini și ouă
11:26 - Ce cadou de nuntă a primit George Simion de la Gigi Becali: „Cred că două tone au fost”
11:21 - Nicolae Ciucă spune că PNL rupe dialogul politic cu PSD, dar rămâne la guvernare: „Vom continua să facem tot ceea ce ține de noi pentru a putea să protejăm românii de orice abuz”
10:59 - Nelu Tătaru a fost demis din funcția de președinte PNL Vaslui și va fi scos de pe lista pentru alegerile parlamentare. Nicolae Ciucă: „Nu are cum să mai rămână candidat”
10:56 - Cine este primul român care a reușit la 61 de ani să escaladeze toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri de pe Pământ
10:50 - Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu despre integrarea Schengen terestru pentru România: „Să nu apară o catastrofă. Ar fi o problemă pentru România dacă, eventual, ar exista o ruptură guvernamentală”