România, cel mai dependent importator de gaze naturale, de la ruși. Creștere de 318,3% în 2021. Resursele din Marea Neagră, neatinse
România continuă să stea la mâna marilor puteri, deși are resursele necesare pentru a reduce drastic importurile de alimente, dar și de gaze naturale.
Federația Rusă furnizează gaz pentru întreaga Uniune Europeană, iar România este cel mai mare importator. În statisticile Gazprom, țara noastră figurează cu o creștere a cantităților importate de 318,3% în perioada ianuarie – iulie, față de aceeași perioadă a anului trecut, cifre uriașe față de media blocului comunitar.
Pentru că cererea României a crescut consistent, și prețurile au mers în aceeași direcție. Astfel, de la 18 euro pe MWh în primul trimestru al anului, contractele pentru ultimul trimestru din 2021 se încheie cu 47 de euro pe MWh.
Pe fondul cererii din ce în ce mai mari, Gazprom a ajuns la 115,3 miliarde de metri cubi livrați în intervalul ianuarie – iulie 2021, o creștere de 23,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit gigantului rus, livrările pe piețele externe se apropie de nivelurile istorice din 2018.
România consumă mai mult decât produce, iar resursele naturale din Marea Neagră zac neatinse
În prezent există mai multe entități interesate de exploatarea gazelor din Marea Neagră, companii private, precum OMV Petrom, ExxonMobil și mai nou Romgaz, deschisă pentru a prelua partea ExxonMobil din zăcământul Neptun Deep, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
România, prin intermediul administratorilor de la Guvern, a dovedit în ultimii 30 de ani că este incapabilă să utilizeze propriile resurse sau să le valorifice, așa cum procedează statele vecine.
Rezultatele sunt vizibile în statisticile europene. Mai exact, România s-a clasat în ierarhia europeană pe ultimul loc la capitolul productivitatea resurselor. În ceea ce privește gazele naturale, problema pentru țara noastră este că orizontul de timp pentru care pot fi folosite scade. Fiecare zi contează, pentru că UE are în vedere tranziția la energia „verde”.
După aproape jumătate de an de guvernare a partidelor de dreapta, încă nu există o direcție clară, pentru deblocarea proiectului din Marea Neagră.
La nivel european, o treime din gazul consumat vine de la Gazprom, iar perspectivele pentru următorii ani sunt de asemenea, încurajatoare pentru ruși.
„Livrările noastre au crescut cu precădere în Turcia (cu 203,9%), Germania (cu 42,2%), Italia (cu 16,2%), România (cu 318,3%), Polonia (cu 14,6%), Serbia (cu 118,15), Bulgaria (cu 47%), Franţa (cu 6%) şi Grecia cu (18,8%). Potrivit datelor preliminare, producţia de gaze a Gazprom a ajuns la 298,2 miliarde de metri cubi în primele şapte luni ale anului, cu 18,4% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut”, se mai arată în statisticile Gazprom.
România, contra-timp
În România, rezervele energetice fosile, de gaze naturale și țiței se apropie de sfârșit. Cu actualul ritm de extracție, gazele naturale se vor termina în aproximativ nouă ani, iar petrolul în 22 de ani, potrivit unui raport British Petroleum. Astfel, țara noastră ar putea deveni dependentă total de Rusia, în contextul în care proiectul din Marea Neagră este blocat de doi ani de zile.
Cei mai mari producători de gaze din Europa sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, urmate de România. La nivel global, socotind producția și rezervele, gazele ar urma să se termine în aproape 49 de ani.
Astfel, în aproximativ jumătate de secol, se anunță o criză energetică severă în Europa, dacă resursele regenerabile, vânt, soare, apă, biomasă, nu vor fi valorificate la maximum posibil.