România, campioana scumpirilor în UE pentru a șaptea lună la rând. Economist: „Ne vom aștepta, din nou, la creșteri de prețuri odată cu 1 ianuarie 2025”

România, campioana scumpirilor în UE pentru a șaptea lună la rând. Economist: „Ne vom aștepta, din nou, la creșteri de prețuri odată cu 1 ianuarie 2025”
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România a avut în septembrie, pentru a șaptea lună la rând, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Deși inflația a scăzut față de august, prețurile de la noi au crescut cel mai mult din întreg blocul comunitar. Mai mult, economiștii spun că scăderea inflației nu înseamnă automat prețuri mai mici și că, pe viitor, ar trebui să ne așteptăm la noi scumpiri.

România, cea mai mare inflație în UE. Prețurile, în continuare mari

Potrivit celor mai recente date Eurostat, inflația în UE a scăzut în septembrie până la 2,1%, de la 2,4%, cât a fost în august.

Cele mai scăzute rate ale inflaţiei în luna septembrie s-au înregistrat în Irlanda (0,0%), Lituania (0,4%), Slovenia şi Italia (ambele cu 0,7%), iar cele mai ridicate în România (4,8%), Belgia (4,3%) şi Polonia (4,2%).

Economist: Prețurile vor crește mai mult

Specialiștii spun că, din cauza deficitului bugetar mare pe care-l are România, trebuie să ne așteptăm la noi scumpiri la raft.

„Se discută din ce în ce mai des de creșterea taxelor și impozitelor din 2025. Acest lucru va însemna un cost mai mare pentru antreprenori. Iar antreprenorii vor face un lucru foarte simplu. Vor arunca toate aceste costuri cu taxe și impozite în prețuri. Așa că, inevitabil, chiar dacă momentan Banca Națională a României a încercat prin politicile monetare să țină în frâu inflația, acest lucru nu cred că va mai fi posibil, începând cu anul viitor. Ne vom aștepta, din nou, la creșteri de prețuri odată cu 1 ianuarie 2025”, a explicat Radu Ciobanu, profesor de economie, pentru Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`