România își dorește să devină cel mai mare producător de sare din regiune. Este nevoie, după ce o companie importantă din Ucraina a oprit exporturile din cauza războiului.
De altfel, Guvernul a aprobat un memorandum pentru listarea la bursă a companiei, acționar majoritar fiind Ministerul Economiei.
Prin aprobarea memorandului, Guvernul a făcut primul pas pentru listarea Societății Naționale a Sării la Bursa de Valori București.
Salrom este o companie deținută de statul român, prin Ministerul Economiei, în proporție de 51%. Restul de 49% este deținut de Fondul Proprietatea.
Marius Dan, Fondul Proprietatea a spus pentru știrileProTV: „Intenția noastră e de a lista întreaga participație de 49% deținută de Fondul Proprietatea la Salrom, printr-o ofertă publică pe Bursa de Valori București. Participația majoritară a statului român va rămâne neschimbată.”
Statul va rămâne acționar majoritar și după listare, care va avea loc cel mai probabil în primăvara anului viitor. Apoi, compania va comunica public deciziile și rezultatele, și oricine va putea cumpăra acțiuni la Societatea Națională de Sare.
Radu Hanga, președintele BVB: „Pot să fie jucători instituționali, fonduri de pensii, fonduri de investiții, locali, internaționali, și desigur, investitorii individuali, persoane fizice, care o să poată să fie parte a poveștii Salrom. O să cumpere acțiuni la Salrom și o să știe că atunci când merg și cumpără sare de pe raft, e mai bine să cumpere o sare produsă de o companie în care ei au investit.”
Și ar putea fi o companie de viitor. Deficitul de sare pe piața europeană este de peste 2 milioane de tone, cât exporta un mare producător ucrainean înainte de război.
De altfel, după listarea pe bursă, societatea ar putea atrage și noi fonduri, pentru investiții. Salrom are șapte saline în administrare și își dorește ca în următorii doi ani să dubleze producția de 1,4 milioane de tone anual și să devină lider de piața europeană.