România are șansa să devină exportatorul numărul unu de sare în Europa. Au început deja demersurile

România are șansa să devină exportatorul numărul unu de sare în Europa. Au început deja demersurile
Salrom are șapte saline în administrare, sursă foto: captură YT

România își dorește să devină cel mai mare producător de sare din regiune. Este nevoie, după ce o companie importantă din Ucraina a oprit exporturile din cauza războiului.

Societatea Română de Sare face investiții pentru a dubla producția în următorii doi ani

De altfel, Guvernul a aprobat un memorandum pentru listarea la bursă a companiei, acționar majoritar fiind Ministerul Economiei.

Prin aprobarea memorandului, Guvernul a făcut primul pas pentru listarea Societății Naționale a Sării la Bursa de Valori București.

Salrom este o companie deținută de statul român, prin Ministerul Economiei, în proporție de 51%. Restul de 49% este deținut de Fondul Proprietatea.

Marius Dan, Fondul Proprietatea a spus pentru știrileProTV: „Intenția noastră e de a lista întreaga participație de 49% deținută de Fondul Proprietatea la Salrom, printr-o ofertă publică pe Bursa de Valori București. Participația majoritară a statului român va rămâne neschimbată.”

Deficitul de sare pe piața europeană este de peste 2 milioane de tone

Statul va rămâne acționar majoritar și după listare, care va avea loc cel mai probabil în primăvara anului viitor. Apoi, compania va comunica public deciziile și rezultatele, și oricine va putea cumpăra acțiuni la Societatea Națională de Sare.

Radu Hanga, președintele BVB: „Pot să fie jucători instituționali, fonduri de pensii, fonduri de investiții, locali, internaționali, și desigur, investitorii individuali, persoane fizice, care o să poată să fie parte a poveștii Salrom. O să cumpere acțiuni la Salrom și o să știe că atunci când merg și cumpără sare de pe raft, e mai bine să cumpere o sare produsă de o companie în care ei au investit.”

Și ar putea fi o companie de viitor. Deficitul de sare pe piața europeană este de peste 2 milioane de tone, cât exporta un mare producător ucrainean înainte de război.

De altfel, după listarea pe bursă, societatea ar putea atrage și noi fonduri, pentru investiții. Salrom are șapte saline în administrare și își dorește ca în următorii doi ani să dubleze producția de 1,4 milioane de tone anual și să devină lider de piața europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:02 - Mihai Voicu (PNL), despre scandalul Nordis: “Comisia parlamentară în mod evident nu va putea să descurce lucrurile din punct de vedere legal până la alegeri” (VIDEO)
13:56 - Un nou segment din Autostrada Moldovei se deschide circulației. Conectează nodurile rutiere Buzău – Râmnicu Sărat
13:55 - Alexandru Dimitriu: Ponta, care ajunsese Pinocchio politic, a fost detronat de Ciolacu (VIDEO)
13:38 - ANM a emis cod portocaliu de vânt puternic. Ce zonă este vizată
13:32 - Raport secret: Iranul se apropie de nivelul necesar de uraniu pentru producerea armelor nucleare
13:26 - Ambasada României la Kiev își limitează activitatea la acțiuni cu caracter de urgență, în contextul evoluțiilor de securitate din Ucraina
13:21 - Nicușor Dan, despre necesitatea votării cu „DA” la referendum: Trecerea metroului în subordinea PMB, extinderea transportului public și multe alte investiții mari ar putea fi făcute dacă repartiția banilor între sectoare ar fi uniformă
13:15 - Virgil Guran (PNL): „Țara nu va rămâne neguvernată în cazul în care poporul nu votează în majoritate cu partidele de dreapta” (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Sunt julit și mușcat foarte mult pe partea dreaptă, dar eu folosesc foarte bine și piciorul stâng, și mâna stângă, sunt foarte intacte. Am ficat și duc. M-aș fi așteptat la altfel de campanie, dar o ducem și pe asta (VIDEO)
12:45 - Marcel Ciolacu, despre convorbirea cu Donald Trump: „Au fost vreo 20 de minute de discuții și urmează în perioada următoare să mai avem” / Ce a spus despre reacția lui Nicolae Ciucă (VIDEO)