România are, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Paritatea puterii de cumpărare afectează lucrurile
Prețurile la energie electrică plătite de consumatorii casnici din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană (UE). Cu toate acestea, în termeni de paritate a puterii de cumpărare, sunt printre cele mai mari.
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică
Oficiul European de Statistică Eurostat a publicat datele cu prețurile la energie electrică în Europa, și așa cum era previzibil, în termeni nominali prețurile plătite efectiv de populație, în condițiile în care schema de plafonare este încă în vigoare, sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, scrie Economica.
Așadar, conform datelor Eurostat, cu un nivel de 14,4 eurocenți/kWh, prețul mediu plătit de clienții casnici din România este al cincilea cel mai mic dintre toate statele UE, după cele din Ungaria, Bulgaria, Malta și Croația.
Pe de altă parte, ca medie, cele mai mari prețuri sunt în Germania, Irlanda și Belgia.
Paritatea puterii de cumpărare schimbă situația
Lucrurile se schimbă la paritatea puterii de cumpărare standard (PPS – Purchase Power Parity), unde se evaluează paritatea puterii de cumpărare care exprimă echivalenţa între nivelul preţurilor exprimate în aceeaşi monedă din diferite ţări.
Astfel, prețurile din România exprimate în PPS (Purchasing Power Standards) sunt în partea superioară a clasamentului european. Eurostat a grupat statele europene în șase categorii, prețurile variind între sub 15 și peste 35 PPS pentru 100 kWh. România este în a doua grupă, cu 34,3, conform sursei citate.