România și alte state europene mai puțin dezvoltate ar putea beneficia de finanțare din partea Comisiei Europene pentru investiții în energia nucleară și în proictele energetice pe gaze naturale, având în vedere creșterea obiectivelor pe care Executivul dorește să le asume din punct de vedere climatic pentru 2030.
Planul Comisiei Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, ca obiectiv necesar pentru a se atinge neutralitatea climatică până în 2050, ar putea veni cu anumite concesiii pentru țările mai sărace ale blocului comunitar.
Uniunea Europeană oferă asigurări cu privire la finanțarea pentru statele membre mai puțin dezvoltate care au mai puține capacități de a-și alege propriul mix energetic, întrucât se străduiește să încheie săptămâna viitoare un acord cu privire la un obiectiv mai dur de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, conform documentelor și surselor UE, citate de Euractiv.com.
Pentru a începe drumul spre planul său de a avea emisii „zero” până în 2050, Comisiaa declarat că blocul trebuie să-și reducă emisiile nete cu cel puțin 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990.
Obiectivul actual al UE pentru 2030 este reducerea cu 40%. Liderii din cele 27 de țări ale UE își propun să aprobe noul obiectiv – în unanimitate – la un summit joi și vineri săptămâna viitoare (10-11 decembrie).
Provocarea constă în elaborarea unui acord pe care toate țările îl vor sprijini – inclusiv statele preocupate de transformarea economică necesară, precum Polonia și Bulgaria, care doresc mai multe analize și condiții atașate obiectivului.
Ultimul proiect de concluzii pentru summit, datat 1 decembrie și analizat de Reuters, prevede că țările vor susține obiectivul reducerii emisiilor „cel puțin cu 55%” și ar solicita Comisiei să pună la dispoziție bani pentru a sprijini statele mai sărace să investească în energie curată – o cerere făcută de unele țări inclusiv Polonia.
De asemenea, a spus că țările pot „alege cele mai adecvate tehnologii” pentru reducerea emisiilor – formulări adresate unor state, inclusiv Bulgaria, Cehia, România, Slovacia și Polonia, care au căutat asigurări că vor putea folosi energia nucleară sau gazul natural pentru a reduce emisiile .
Oficialii UE au descris ultimul text drept un progres și au declarat că Brexit și o blocare temporară a bugetului UE nu au deraiat până acum discuțiile despre probleme climatice – deși au spus că este prea devreme pentru a concluziona dacă textul ar putea genera un acord.
„Toată lumea ar trebui să poată să urce în autobuz acum, dar nu știi niciodată cine decide să coboare înainte de ultima oprire”, a spus un oficial.
Un oficial dintr-o țară care nu a aprobat încă public obiectivul de 55% a declarat că intenționează să facă „alte sugestii” la text înainte de summit-ul de săptămânii viitoare.