Guvernul României vrea să adopte euro până în 2026, mult mai devreme decât planul actual de aderare la zona euro în 2029, a anunțat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, adăugând că, pentru ca acest lucru să se întâmple, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNR) trebuie să fie implementat în totalitate.
„Planul de aderare la zona euro are ca orizont 2029. Noi îl menținem. Ceea ce îmi doresc eu este 2026. Pentru asta, trebuie să facem un efort cu toții, să ducem la capăt reformele din PNR și să avem un PNR 100% îndeplinit”, a spus el.
„Dacă aplică acest Plan Național de Redresare și Reziliență și are o absorbție mai rapidă a fondurilor europene”, cred că până în 2026 România „ar avea elemente de convergență reală, dar și nominală, astfel încât să poată începe să intre în anticamera zonei euro”, a mai spus Câciu, potrivit Euractiv.
Țările UE care doresc să treacă la euro trebuie să fi atins un grad ridicat de convergență economică sustenabilă. La sfârșitul anului 2022, Comisia Europeană a declarat că România nu îndeplinea condițiile necesare pentru a adopta euro.
Începând din 2007, guvernele au promis succesiv că România va adera la zona euro și va adopta moneda euro, deși, în ciuda faptului că există voință politică de a adera la grup pe toată linia, Banca Națională a României a anunțat în 2021 că aderarea va avea loc cel mai devreme în 2029.
Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, a declarat în urmă cu câteva zile că efortul economic în acest moment ar fi prea mare și aproape imposibil de realizat.