România a rămas fără o treime din rezervele de gaze. Depozitele din UE se golesc în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani
Statele Uniunii Europene își epuizează gazele din depozite în cel mai rapid ritm de la criza energetică de acum trei ani. În România, ritmul de epuizare a gazelor înmagazinate este chiar mai mare decât media europeană, arată datele Gas Infrastructure Europe.
Depozitele din România au rămas fără o treime din gaze
Vremea rece duce la creșterea consumului, și scăderea importurilor de gaze pe mare, arată Financial Times.
Volumele de gaze înmagazinate a scăzut cu aproximativ 19% de la sfârșitul lunii septembrie până la jumătatea lunii decembrie, potrivit Gas Infrastructure Europe, citat de Hotnews.
În ultimii doi ani, s-au înregistrat doar scăderi de o singură cifră în aceeași perioadă. Însă și temperaturile au fost mai ridicate decât cele normale, iar consumul mai scăzut.
Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, gradul de umplere a depozitelor din UE este în medie de 74,4%. În UE, nivelurile de stocare erau aproape de 90% la jumătatea lunii decembrie a anului trecut.
În România, ritmul de golire este chiar mai mare decât media UE. Astfel, a ajuns la un grad de umplere de doar 69,5%, în aceste zile, de la 100% la mijlocul lui noiembrie. Practic, în doar o lună și jumătate, depozitele din România au rămas fără aproape o treime din cantitățile de gaze înmagazinate.
„Europa a trebuit să se bazeze mult mai mult pe depozitele sale subterane în această iarnă decât în ultimii doi ani pentru a compensa importurile mai scăzute de gaze naturale lichefiate și pentru a satisface o cerere mai puternică”, a declarat Natasha Fielding, șeful departamentului de prețuri pentru gaze europene la Argus Media, potrivit Financial Times.
Europa s-a confruntat, de asemenea, cu o concurență mai mare pentru importurile de gaze lichefiate din partea țărilor asiatice, care au fost atrase de prețurile mai mici decât în ultimii ani. Acest lucru a condus la o încetinire a importurilor și la necesitatea de a recurge mai mult la rezervele stocate.
Depozitarea gazelor devine mai costisitoare
Ultima dată când depozitele de gaze din Europa au fost golite atât de repede, până la jumătatea lunii decembrie, a fost în 2021, când Rusia a început să taie aprovizionarea cu gaze din conducte înainte de invadarea Ucrainei.
Prețurile gazelor europene sunt cu aproximativ 90% sub cele din timpul crizei energetice din vara anului 2022, când s-a ajuns și la niveluri de circa 300 euro / MWh. Cu toate acestea, golirea depozitelor în timpul iernii ar putea face umplerea mai dificilă și mai costisitoare anul viitor.
Gazele sunt tranzacționate pe bursă cu livrarea în vara viitoare la un preț mai mare decât pentru livrarea din această iarnă. Acesta este un semn al costului din ce în ce mai mare al refacerii stocurilor de gaze.
Țările UE trebuie să-și umple depozitul până la 90% din capacitate până la începutul lunii noiembrie, conform solicitărilor Comisiei Europene.
O parte semnificativă a importurilor de gaz reprezintă gaze lichefiate, care au ajuns să fie din ce în ce mai politizate în ultimele săptămâni, arată Financial Times. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a avertizat UE că trebuie să cumpere cantități „la scară mare” de petrol și gaze din SUA sau să suporte tarife.
În același timp, Qatarul a amenințat că va opri transporturile de gaze lichefiate dacă statele membre aplică cu strictețe noua legislație care va penaliza companiile care nu îndeplinesc criteriile stabilite privind emisiile de carbon, drepturile omului și drepturile muncii.
SUA este cel mai mare furnizor de GNL către UE, iar Qatar al treilea ca mărime.